Ce sunt venectaziile?
Venectaziile (flebectazii, spider legs) sunt dilatatii ale capilarelor din grosimea pielii, vizibile ca niste firisoare de grosime submilimetrica, de culoare rosie – vinetie, ce pot apare la gambe, coapse, dar si in alte zone ale corpului (obraji, decolteu). Ele pot sa se sparga rezultand pete vasculare sau sa conflueze rezultand teleangiectazii.
Desi sunt considerate varianta miniaturala a varicelor, difera de acestea din toate punctele de vedere:
1. Localizare strict intrategumentara, iar nu subtegumentara ca in cazul varicelor.
2. Cauzele de aparitie sunt hormonale (estrogenice), fiind o afectiune regasita aproape exclusiv la sexul feminin; nu au legatura cu ortostatismul.
3. In afara de simpla prezenta nu au alt semn de manifestare; nu au potential de agravare, in timp insa se pot inmulti. Din aceste considerente, venectaziile nu sunt considerate o boala, ci un tip particular de circulatie capilara. Ca atare, nu au indicatie de tratament decat din ratiuni estetice, la cererea pacientului.
Procedeele tehnice presupun intreruperea circulatiei din capilarele dilatate prin coagularea sangelui folosind sclerozarea. Este o metoda ambulatorie si nu necesita anestezie. Dupa sclerozare apare o coloratie maronie a pielii care dureaza cateva luni. Rezultatele stabile pe termen lung preseupun disparitia venectaziilor in proportie de 50 – 80%. Pentru petele vasculare, rezultatele sunt sensibil mai slabe. Electrofulguratia o aplicam complementar scleroterapiei dar si de sine statator, in functie de situatie.