Boala varicoasa este o afectiune cronica a venelor de la nivelul membrelor inferioare, caracterizata prin aparitia de dilatatii a venelor superficiale. Prezenta lor reprezinta o consecinta a insuficientei venoase cronice, insa, de cele mai multe ori, nu au o etiologie cunoscuta. Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ o persoana din cinci, peste 25 de ani, sufera de insuficienta venoasa cronica.
De obicei, varicele sunt asimptomatice, singurul inconvenient fiind cel inestetic. Cu toate acestea, prezenta lor poate determina senzatia de plenitudine, durere si presiune la nivelul membrelor inferioare. Tratamentul consta in ameliorarea simptomelor, imbunatatirea aspectului estetic al membrelor inferioare si prevenirea complicatiilor. Pentru a putea preveni aparitia varicelor, este important sa cunoastem factorii care determina aparitia acestora.
1. Predispozitia genetica
Riscul de a dezvolta boala varicoasa creste in cazul in care ati avut in familie persoane diagnosticate cu boala varicoasa. Materialul genetic mostenit de la ambii parinti joaca un rol important. In cazul in care aveti istoric familial de varice, este foarte probabil sa mosteniti si dumneavoastra si sa dezvoltati aceasta afectiune.
Venectaziile si varicele: cauze si tratament
2. Varsta
Pe masura ce inaintati in varsta, probabilitatea de a dezvolta vene varicoase este tot mai mare. Varsta reprezinta un factor important. Procesul de imbatranire determina modificari la nivelul intregului organism. Venele incep sa isi piarda elasticitatea si, astfel, se reduce capacitatea de a-si mentine forma.
3. Sexul
Potrivit datelor clinice, femeile sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta afectiune decat barbatii. Principala cauza pentru care femeile sunt mai susceptibile la aparitia varicelor este prezenta hormonilor, care relaxeaza peretele venos si favorizeaza staza venoasa. Femeile tind sa aiba un risc crescut deoarece, pe langa varsta, corpul lor se confrunta cu numeroase schimbari hormonale, precum sindromul premenstrual, sarcina si menopauza.
4. Kilogramele in plus
Cresterea in greutate favorizeaza aparitia varicelor la nivelul membrelor inferioare. In cazul in care aveti in istoricul familial varice, sunteti femeie si supraponderala, pe deasupra, riscul creste exponential. O greutate in exces exercita o presiune crescuta asupra tuturor venelor. Conform datelor medicale, femeile insarcinate trebuie sa mentina picioarele inclinata cat mai mult posibil, pentru a putea usura intoarcerea venoasa.
Insuficienta venoasa cronica: picioare umflate, dureroase si grele?
5. Locul de munca
Poate juca un rol esential in aparitia varicelor. Atunci cand activitatea dumneavoastra presupune sa petreceti mai multe ore in picioare sau asezat, trebuie sa stiti ca sunteti predipsus la varice. Pauzele frecvente, prin schimbarea pozitiei si mentinerea picioarelor inclinate, pot duce la reducerea presiunii exercitate asupra venelor.
Dr. Oana M. Stanciu