Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Memorialul Bucurestilor - Manastirea Vacaresti / Ep. 4
1.304 vizite - 0 comentarii
adaugat de tita
 
  Manastirea Curtea de Arges
908 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica Schitul Darvari
1.042 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea lui Mos Craciun-Manastirea Camarzani
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile romanilor - epi 5, Unirea Bucovinei cu Romania
785 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Madame du Barry - Metresa a regelui Ludovic al XV-lea
5.030 vizite - 0 comentarii
adaugat de Gigi
 
  Tibet - Trenul spre Lhasa
1.675 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  Biserica Sfanta Treime - Delea Veche
750 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica Popa Soare -Bucuresti
929 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria ochelarilor
599 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Manastirea Stavropoleos

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.07.2018  Adauga la favorite 522 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
O cutie de zid, drapata cu ghirlande si dantele de piatra cum nu e alta pe tot cuprinsul Capitalei – Stavropoleos

“Gingasa ctitorie", cum o numeste istoricul Constantic C. Giurescu si-a deschis portile pentru prima data in anul 1724 sub imprejurari foarte dramatice, cand se afla in scaun Nicolae Mavrocordat, in ce-a de a doua lui domnie, si dupa ce, din porunca lui, capul lui Barbu Balaceanu a cazut pe butucul calaului. Pe locul cu pricina avea Ioanichie Stavropoleos sa inalte, cu banii confiscati vrajmasului, o adevarata bijuterie de piatra. Dantuie intr-un mod putin obisnuit altor cladiri de cult, motive florale pe fatade la ferestre si in pridvor. Cutremurul cel mare" din 1802 si apoi cel din 1838 ii provoaca mari stricaciuni, insa in 1900, Ion Mincu incepe renovarea la care lucreaza cu toata forta geniului sau arhitectonic pana la stingerea lui in 1912. Tot lui i se datoreaza si arhitectura deosebita a curtii interioare, pe care insa nu a apucat sa o vada finalizata.

Mica asezare pare modelata in ceara si construita dupa modelul unei case putin mai inalte si aratoase, insa aerul ei straniu impune ca si cum ar fi un monument urias.

Desi a suferit schimbari din pricina trecerii anilor, intemperiilor, cutremurelor si a altor modificari survenite in timp, lacasul ramane un giuvaier sculptat cu migala si ridicat la rang de unicat impreuna cu micul paradis verde, pazit cu stoicism de catre maici. 5 calugarite restaureaza carti, vesminte si icoane, fac traduceri si editare de muzica veche impreuna cu informatizarea bibliotecii.

Odata patruns in acest loc unic, simti cum o mana divina iti ia de pe umeri povara grijilor, necazurilor ori a mahnirilor de zi cu zi, oferindu-ti cateva clipe de ragaz si reculegere, intr-o lume tulbure si mereu pe fuga ca cea a zilelor noastre.


manastirea stavropoleos 1

manastirea stavropoleos 2

manastirea stavropoleos 3


manastirea stavropoleos 4

manastirea stavropoleos 5

Istoria Manastirii
Incepe sa fie scrisa in primavara anului 1722, pe 6 aprilie, cand Arhimandritul Ioanichie, de la Manstirea Gura (Epir), cumpara de la jupineasa Despa locul pe care avea sa-si zideasca hanul si biserica, peste drum de biserica Ghiormei Banul.

Doi ani mai tarziu, pe 1 iunie 1724, Serdarul Grigorascu Greceanu ii vinde lui Ioanichie un stinjen de loc cat sa-i incapa altarul, urmand ca pe data de 30 octombrie a aceluiasi an pisania scrisa in greceste si romaneste sa arate ca biserica era gata.

Ioanichie este ajutat si de Maria, fata Logofatului Radu Greceanu, care daruieste manastirii locul de care avea nevoie pentru a ridica o clopotnita si o pivnita.

La inceputul primaverii lui 1726, Ioanichie este ridicat la rangul de Mitropolit al Stavropolei, din porunca Patriarhului Ieremia si cu incuviintarea voevodului Nicolae Mavrocordat.

Chiar de ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, din anul 1733, Ctitorul Ioanichie doreste sa se zideasca in proscomidie, numele ctitorilor sculptate in piatra. Tot la acea data isi face testamentul, inchinand manastirea si hanul Stavropoleos Manastirii Gura.

La doar 9 ani de la scrierea testamentului si finalizarea hanului si a manastirii, Ioanichie trece in nefiinta la doar 61 de ani, pe data de 7 februarie 1742.

Bieserica este grav afectata de cutremurul din anul 1838, stricaciunile provocate de acesta neputand fi reparate. Astfel, in anul 1841 turla bisericii este daramata, in urma somarilor repetate asupra conducerii bisericii din partea autoritatilor.

Urmeaza o perioada de 6 ani (1852-1858) in care egumenul manastirii cere in repetate randuri darimarea bisericii si construirea unei biserici noi. Acest lucru este cerut si de Arhitectul Slater, care depune un rapot in decemnrie 1858 prin care sustine necesitatea restaurarii bisericii, redand intru-totul arhitectura si decoratiile originale.

Desi 3 ani mai tarziu, in septembrie 1861, noul egumen Calinic confirma starea precara a manastirii, restaurarea acesteia nu pare sa fie o prioritate pentru autoritati.

Pe data de 10 februarie 1879 conducerea manastirii este incredintata egumenului Serian, care cere la randul sau Ministerului Cultelor sa ia masuri, clopotnita si intreaga cladire avand nevoie de reparatii urgente.

Urmeaza alti 9 ani, timp in care manastirea Stavropoleos nu este restaurata si se transforma incet-incet intr-o ruina. Abia in vara anului 1888 Arhimandritul N. Apostoliu comunica Ministerului ca biserica se gaseste intr-o ruina aproape completa.

Ministerul Instructiunii si al cultelor ia masuri pentru restaurarea bisericii si se adreseaza arhitectului Ion Mincu, care, dupa trei ani de studii afirma ca restaurarea ei este imposibila, datorita greselilor de constructie.

In anul 1905, arhitectul Ion Mincu incepe lucrarile de restaurare, iar dupa patru ani prezinta autoritatilor planurile pentru ridicarea bisericii, dar si a unei cladiri ce amintea de vechiul han disparut. Aceasta cladirea avea sa serveasca drept muzeu.

Pentru ca picturile sa fie cat mai aproape de cele originale, restaurarea acestora i-a fost incredintata unui preot taletat – V. Damian.

In timpul lucrarilor Ion Mincu trece in nefiinta, astfel ca intregul proiect de restaurare si constructie sunt continuate de arhitectul Al. Zagorit, cel care ii era si elev. Urmeaza perioada razboiului, timp in care lucrarile sunt intrerupte, dar sunt reluate ulterior sub conducerea profesorului C. Dumitrescu.

Intre anii 1904-1940 biserica a ramas doar monument istoric, ce adapostea in interior elemente de arhitectura si pietre funerare care au apartinut candva bisericilor demolate in centrul vechi al Bucurestilui.

Cu multa implicare si grija din partea preotului Dimintri Iliescu- Palanca si prin osardia lui Octavian Dobrin epitropul bisericii, biserica se redeschide cultului in anul 1940.

De-a lungului timpului au slujit in altarul bosericii preoti cu har si daruire, precum preotul dr. Ion Lancranjan, preotul Stelian Popescu, preotul Paul Maracine, preotul Constantin Dascalescu si preotul Toader Crasmaru.

Incepand cu anul 1991 asezamantul este pastorit de Parintele Iustin Marchis, primul ieromonah dupa 100 de ani, care slujeste aici.

Biseriva redevine manastire in anul 2008, cand are loc reinfiintarea Manastirii Stavropoleos ca manastire cu obste de monahii. Stareta manastirii avea sa devina monahia Mihaela Luchian, iar preotul duhovnic ieromonahul Iustin Marchis.

Patru monahii, trei surori si un preot duhovnic sunt vietuitorii acestei manastiri ocrotita de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, de Sfintul Iustin Martirul si Filosoful, de Sfintul Ierarh Atanasie si de Sfintul Mucenic Haralambie.

Viata de obste a monahiilor ce traiesc aici se imparte intre rugaciune, lucru si studiu. Se restaureaza carti vechi, icoane, vesminte si broderii liturgice, se scriu si editeaza carti, se scrie muzica psaltica si se lucreaza pentru a trece pe suport digital fondul de manuscrise si carte veche a bibliotecii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.