AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Piero de' Franceschi, numit della Francesca (n. 1420, Borgo San Sepolcro - d. 12 octombrie 1492, ibidem) a fost un pictor si matematician italian, a carui opera - centrata aproape exclusiv pe teme cu caracter religios - a exercitat o influenta puternica asupra multor pictori renascentisti, considerat initiatorul acelui maret curent artistic din Italia de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui de al XVI-lea.
Piero della Francesca : Autoportret. Detaliu din fresca Invierea lui Christos
Stilul sau se leaga de marile traditii plastice ale lui Giotto, de pictorii din Siena, precum si de goticul tarziu, avand si cate ceva din inovatorii artistici ai epocii sale, cum ar fi Masaccio, Paolo Uccello sau Fra Angelico. Piero della Francesca si-a dobandit renumele prin reprezentarile sale artistice in perspectiva si prin formele geometrice, precum si prin cunostintele teoretice formulate in scrierile sale. La recunoasterea sa s-au adaugat elaborarea foarte realista a detaliilor, paleta cromatica rafinata si solutiile decorative indraznete.
Incepand cu anul 1439, Piero della Francesca devine ucenic si colaborator al renumitului pictor Domenico Veneziano, in atelierul acestuia din Florenta. In acest oras, aflat in plina dezvoltare culturala, ia contact cu operele pictorilor Masaccio, Fra Angelico si Uccello, sculptorului Donatello, precum si cu constructiile arhitectului Filippo Brunelleschi. Impreuna cu Domenico Veneziano lucreaza la frescele cu tema "Viata Sfintei Fecioare" pentru corul bisericii Sant'Egidio, care din pacate s-au pierdut.
Polipticul cu Madonna della Misericordia
In anul 1442 se intoarce la San Sepolcro, unde primeste o comanda pentru pictarea unui poliptic pentru altarul bisericii confreriei Della Misericordia. Incepe lucrarea in anul 1445 si o termina in 1462. Figura centrala este reprezentata de Madonna della Misericordia, avand pe Sfintii Sebastian si Ioan Botezatorul in dreapta, iar de partea stanga pe Sfintii Andrei si Bernardo din Siena.
Intre timp artistul lucreaza in mai multe locuri: la Ancona, Pesaro si la Bologna, unde, din pacate, urmele creatiei sale nu au dainuit. Nici frescele pictate in jurul anului 1448 in castelul d'Este, nici frescele bisericii Sant'Agostino din Ferrara nu s-au pastrat pana astazi. La Ferrara, Piero il cunoaste pa arhitectul Alberti, care reconstruise capela familiei Malatesta din Rimini. La recomandarea lui Alberti, lui Piero della Francesca i se incredinteaza pictarea frescelor din aceasta capela.
In anul 1452, Piero della Francesca primeste comanda pentru decorarea corului bisericii San Francesco din Arezzo, in urma careia ia nastere ciclul de picturi ilustrand episoadele cele mai importante ale „Legendei adevaratei cruci", inspirata din povestirea „Legenda de Aur" a lui Jacques de Voragine din secolul al XIII-lea. Ciclul contine sase mari scene, cate trei pe fiecare dintre cele doua laturi ale capelei, precum si un grup de fresce de dimensiuni mai mici.