Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Maja dezbracata - Francisco Goya
45 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Doina Botez- Expozitia de Pictura 2014 Galeria Romana
2.405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Johannes Vermeer
1.077 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Igor Bitman I: Secretele si farmecul picturii encaustice
287 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arthur Rubinstein
493 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5/5..Salvador Dali - Delirul megalomaniei | Partea 5
1.797 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Albrecht Durer partea a-II-a
1.419 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  3/5..Salvador Dali - Delirul megalomaniei | Partea 3
1.759 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Fra Angelico - Un geniu modest si umil
1.251 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Thomas Gainsborough: O colectie de 500 de picturi (HD)
141 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Mariotto Albertinelli

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.04.2024  Adauga la favorite 267 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Albertinelli s-a nascut la Florenta, in familia unui mester care batea monezi de aur. A fost elevul lui Cosimo Rosselli, in atelierul caruia l-a cunoscut pe Baccio della Porta, cunoscut mai tarziu sub numele de Fra Bartolomeo. Cei doi erau atat de apropiati incat in 1494 au format o „compagnia" sau parteneriat, in cadrul caruia exploatau un atelier comun si imparteau profiturile pentru tot ceea ce se producea in cadrul acestuia. Parteneriatul a durat pana in 1500, cand Baccio s-a alaturat ordinului dominican si a petrecut doi ani in manastire.


Madona si pruncul cu sfintii Ieronim si Zenobius, 1508. Paris, Luvru.
La inceputul carierei sale, Albertinelli a fost angajat de Alfonsina Orsini, sotia lui Piero al II-lea de Medici si mama lui Lorenzo al II-lea de Medici. Lucrarile sale din aceasta perioada sunt toate lucrari la scara mica, executate intr-o tehnica minutioasa si delicata si intr-un stil derivat din lucrarile principalului elev al lui Rosselli, Piero di Cosimo⁠(d), precum si din cele ale lui Lorenzo di Credi⁠(d) si Perugino. La fel ca multi pictori florentini, Albertinelli a fost, de asemenea, receptiv la influenta picturii flamande contemporane.

Cele mai vechi lucrari ale lui Albertinelli includ un mic triptic al Madonei si Pruncului cu Sfintele Ecaterina si Barbara (1500) la Museo Poldi Pezzoli din Milano si un alt triptic al Madonei si Pruncului cu sfinti, ingeri si diverse scene religioase la Musee des Beaux- Arte in Chartres. Din aceasta perioada dateaza probabil si cateva panouri cu Scene din Geneza, aflate la Institutul Courtauld din Londra, Galeria Strossmayer din Zagreb, Accademia Carrara⁠(d) din Bergamo si Muzul de Arta Harvard din Cambridge

In 1503 Albertinelli a semnat si datat cea mai cunoscuta lucrare a sa, un altar pentru capela Sant'Elisabetta della congrega dei Preti din San Michele alle Trombe, Florenta (in prezent Uffizi). Panoul central al acestei lucrari infatiseaza Vizita si predela Buna Vestire, Nasterea si circumcizia lui Hristos.[3] Compozitia piramidala, arhitectura clasica a fundalului si contrastele pronuntate de lumina si intuneric fac din pictura un exemplu prin excelenta al artei Renasterii inalte.


Creatia si caderea omului, anii 1490. Londra, Galeria Courtauld.
Tot in 1503 Albertinelli a intrat intr-un nou parteneriat cu Giuliano Bugiardini⁠(d), care a durat pana in 1509, cand Albertinelli si-a reluat parteneriatul cu Fra Bartolomeo. In acest moment, Fra Bartolomeo si Albertinelli au practicat stiluri similare si au colaborat ocazional. De exemplu, Kress Tondo, aflat acum in Muzeul de Arta Columbia, a fost atribuit anterior lui Fra Bartolomeo, dar acum se crede ca este opera lui Albertinelli, care a folosit desenul caricatural al lui Fra Bartolomeo sau desenul pregatitor la scara al acestuia. Buna Vestire de la Musee d'Art et d'Histoire din Geneva este semnata si datata (1511) de ambii artisti. Parteneriatul a luat sfarsit in ianuarie 1513, dupa cum reiese dintr-un document care stipula impartirea proprietatilor atelierului.[7]

Potrivit lui Giorgio Vasari care l-a evocat pe Albertinelli in Vietile celor mai excelenti pictori, sculptori si arhitecti, acesta a trait ca un libertin si era pasionat de viata buna si de femei. Se pare ca Albertinelli a avut probleme financiare si a operat o taverna pentru a-si suplimenta veniturile ca pictor. La sfarsitul vietii, nu a putut sa-si ramburseze unele dintre datorii, inclusiv una fata de Rafael. Sotia sa, Antonia, cu care s-a casatorit in 1506, i-a rambursat o parte din imprumuturi. Printre multi studenti ai sai s-au numarat Franciabigio⁠(d), Jacopo da Pontormo si Innocenzo da Imola⁠(d).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.