AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Nascut la Florenta, in Italia, cu un par rosu care i-a adus porecla de mai tarziu, Rosso a invatat la inceput in atelierul lui Andrea del Sarto, alaturi de Pontormo, un tanar din aceeasi generatie. Ajuns la Roma spre sfarsitul anului 1523, Rosso a fost influentat de opera lui Michelangelo, Rafael si a altor artisti ai Renasterii, aliniindu-se stilului si manierei acestora.
Nevoit sa fuga din Roma dupa teribilul Sacco din 1527, Rosso ajunge in cele din urma in Franta, in 1530 si cucereste o pozitie importanta la Curtea lui Francisc I; ramane aici pana la moarte. Impreuna cu Francesco Primaticcio, Rosso a fost unul dintre artistii de frunte care au lucrat la Castelul Fontainebleau, numarandu-se printre pictorii „primei Scoli de la Fontainebleau" si petrecandu-si acolo cea mai mare parte a vietii. Dupa moartea lui, in 1540 (dupa o informatie prea putin sustinuta a lui Vasari, Rosso s-ar fi sinucis), Francesco Primaticcio a fost insarcinat cu conducerea artistica a lucrarilor de la Fontainebleau.
Asa cum s-a intamplat si cu alti artisti apartinand stilului florentin tarziu, opinia generala i-a fost multa vreme defavorabila lui Rosso prin comparatie cu pictura mai naturalista si mai plina de gratie a contemporanilor sai; in ultimele decenii aprecierea s-a schimbat substantial, indeosebi dupa descoperirea fotografiei, prin care a putut fi cunoscuta cea mai insemnata dintre realizarile lui, altarul din Volterra, orasel in afara circuitelor turistice. Lucrarea exprima o forta remarcabila chiar daca trupul personajelor pare lipsit de substanta, figurile ravasite, iar postura contorsionata.
Cea mai de seama realizare a lui Rosso este considerata in primul rand Coborarea de pe cruce, o pictura de altar din Pinacoteca Comunale din Volterra (initial a fost pictata pentru Catedrala orasului). In contrast cu expresia intepenita a durerii din alte Coborari, Rosso compune o complicata actiune in miscare, personajele din partea inferioara a scenei aratand in mod cat se poate de clar si de precis, prin intermediul sugestivei infatisari a chipurilor ascunse, o durere suportata in liniste. Cerul este intunecat. Cele trei scari si oamenii care il coboara pe Christos exprima dificultatea misiunii. In ce-l priveste pe Isus, acesta este cadaveric. Aceasta scena exaltata, infatisand tulburarea eroilor, se deosebeste mult de opera, tot atat de complexa, dar cu o compozitie mai simpla, realizata de un contemporan apropiat lui Rosso, pictorul florentin Pontormo.
Opera
Ascensione di Maria (1517), fresca din ciclul Storie della Vergine, Basilica della Santissima Annunziata
Madonna con quattro santi (1518), Galleria degli Uffizi, Florenta
Madonna col Bambino sant'Elisabetta e san Giovannino (1520), Country Museum of Art, Los Angeles
Deposizione di Cristo (1521), Galleria Comunale, Volterra
Madonna con due santi (1521), Chiesa Parrocchiale, Villamagna
Madonna con dieci santi (1522), Galerie Palatine, Florenta
Mose difende le figlie di Jetro, Galleria degli Uffizi, Florenta
Lo sposalizio della Vergine (1523), San Lorenzo, Florenta
I peccati (1524), biserica Santa Maria della Pace, Roma
Eva (1524), biserica Santa Maria della Pace, Roma
Cristo con angeli (1524-1527), Museum of Fine Arts, Boston
Deposizione (1528), biserica San Lorenzo, Sansepolcro
Pala d'altare, domul din Citta di Castello
Leda e il Cigno (1530), Royal Academy, Londra
Pieta (1537-1540), Muzeul Luvru, Paris