Ce inseamna colesterolul ,,bun'' (HDL)
Rolul colesterolul bun este de a atrage particulele de grasime care se depun pe peretii arterelor, prevenind astfel formarea placii (vinovata de boli precum circulatie slaba sau arterioscleroza).
Colesterolul este o ,,boala tacuta'', deoarece nu exista simptome care sa arate blocajul arterelor, astfel ca factorul prevenire este extrem de important.
In cazul adultilor, un nivel bun de colesterol se afla undeva intre 40 si 60 mg/dl, dar si sub aceste limite, lucru care denota o buna sanatate.
In plus, colesterolul bun previne problemele cardiovasculare si impiedica acumularea grasimilor pe artere.
Alimente care cresc colesterolul ,,bun''
Alimentatia joaca un rol extrem de important in mentinerea unui colesterol bun. Astfel, o alimentatie mult prea bogata in grasimi nesanatoase creste nivelul colesterolului rau, in timp ce o dieta echilibrata creste colesterolul bun.
Iata, asadar, care sunt alimentele care impiedica formarea colesterolului rau si care ne mentin sanatosi:
Acizi grasi Omega-3 si Omega-6
Aceste uleiuri reprezinta vindecatori prin excelenta ai inimii. Cu ajutorul lor, ficatul poate produce niste substante numite prostaglandine, care au proprietati antiinflamatoare, antitrombotice si vasodilatatoare.
Acizii grasi Omega-3 si Omega-6 se gasesc din belsug in umatoarele alimente: nuci, seminte de in, quinoa, seminte de chia, linte, fasole, naut, avocado, broccoli, varza si peste (macrou, sardine, ton si somon).
Pentru a profita de efectele benefice ale Omega-3 si Omega-6, tine cont de urmatoarele sfaturi:
- Foloseste uleiuri vegetale de buna calitate (presate la rece);
- Consuma alimente crude (in cazul semintelor si uleiurilor) sau gatite putin la abur, atunci cand vine vorba de legume sau peste (in caz contrar, isi vor pierde toate calitatile nutritive);
- Mananca de 2 ori pe saptamana legume crude sau gatite la abur si stropite cu ulei de masline;
- Adauga semintele mai sus mentionate in iaurturi, supe, salate, placinte, piureuri sau sucuri.
Antioxidanti
Antioxidantii reduc nivelul de colesterol rau si stimuleaza producerea de colesterol bun. Astfel, vitamina C si flavonoide precum betacarotenul sau licopenul care se gasesc in legume si fructe au un rol deosebit de important.
Este recomandat sa mananci zilnic 5 tipuri de fructe si legume precum: anghinare, vinete, dovlecei, varza, sparanghel, spanac, mandarine, mango, peste, cartofi, portocale, kaki, papaya, ananas, ridichi si morcovi.