Ingrediente
2 obraji de vita fasonati (adica atent curatat de pielite si de orice urma de tendon putem indeparta de la suprafata), in greutate de 300-400 de grame fiecare
150 de grame de ceapa tocata cubulete (nu conteaza culoarea, eu am folosit ceapa rosie oarecum intamplator)
75 de grame de morcovi tocati cubulete
75 de grame de telina tocata cubulete
2 catei mari de usturoi, zdrobiti/tocati
2 foi de dafin
1 ramura de rozmarin
1 fir de cimbru proaspat
500 ml. supa de vita (sau supa de pui)
250 ml. vin rosu sec de buna calitate (eu am folosit un cabernet)
30 de grame de miere/sirop de agave/zahar brun
3 linguri de ulei de masline
30 de grame de unt
sare si piper
1. Mai intai, sa facem cunostinta cu bucatile de carne pe care le vom gati. In imaginea de mai jos sunt cele doua bucati de obraji de vita, din care, evident, vom gasi cate o pereche la fiecare animal sacrificat. Inainte de a ne apuca sa-i gatim, trebuie sa incercam sa-i aducem intr-o stare asemanatoare cu a celor din poza, asta inseamna ca vom folosi un cutit foarte bine ascutit si vom indeparta cat mai mult posibil din pielitele si tendoanele vizibile.
Vom unge obrajii de vita cu putin ulei de masline, apoi ii vom condimenta bine cu sare si piper, lasandu-i la temperatura bucatariei cam 1/2 de ora – 1 ora inainte de a ne apuca sa-i gatim.
Intre timp, ne putem pregati legumele (un amestec clasic mirepoix – ceapa, telina si morcov)
4. Dupa ce obrajii de vita au revenit la temperatura bucatariei, incingem intr-o tigaie larga 1 lingura de ulei de masline si ii rumenim la foc iute pe ambele parti. Rumenirea nu ar trebui sa dureze mai mult de 4-5 minute, nu urmarim sa gatim carnea in aceasta faza, doar sa ii dam putina culoare.
5. Odata ce au prins urme de rumenit, scoatem obrajii de vita direct in slowcooker, sau, daca nu avem un slow cooker, intr-un vas de ceramica sau de fonta (sau chiar un vas de sticla termorezistenta) la care avem si capac. Putem pune ierburile aromatice pe langa carne in aceasta faza sau mai tarziu, dupa ce adaugam si lichidul.
6. Adaugam restul de ulei in tigaia in care am rumenit carnea, reducem focul si, imediat, adaugam toate legumele si usturoiul. Calim legumele pe foc mediu pana incep sa se inmoaie (7-8 minute, amestecand din cand in cand).
7. Dupa ce legumele (in special ceapa) s-au inmuiat putin, adaugam in tigaie supa fierbinte, apoi vinul rosu. Lasam sa dea in clocot, apoi adaugam mierea/zaharul/siropul de agave si sare si piper, gustand lichidul ca sa ii stabilim un nivel echilibrat de asezonare.
8. Se toarna lichidul, cu legume cu tot, deasupra bucatilor de carne. Daca se pregateste la slowcooker, obrazul de vita va avea nevoie de 8 ore de gatire, sub capac, la pozitia low. Daca nu aveti slowcooker, asa cum am spus la punctul 5, punem bucatile rumenite intr-un vas termorezistent, adaugam lichidul, punem capacul si bagam vasul in cuptorul preincalzit la 100 de grade Celsius – sa fiarba foarte lent, fara clocot – unde il vom lasa timp de 8 ore.
9. In final, carnea va fi scazut destul de mult si va fi foarte frageda. Scoatem carnea din lichid si o pastram pe o farfurie acoperita, la cald, apoi vom continua cu pregatirea sosului.
10. Pentru sos, degresam lichidul, indepartand cu o lingura cat mai mult din grasimea de la suprafata. Scoatem ierburile aromatice si strecuram totul. Pasam legumele si adaugam din lichidul de brezare cat de mult dorim, ca sa obtinem un sos de o consistenta potrivita (cam de grosimea aluatului de clatite). Trecem sosul prin sita, colectandu-l intr-o craticioara, apoi il infierbantam si adaugam untul rece, in bucatele mici, amestecand pana se topeste. Potrivim gustul sosului de sarat/piperat (daca mai e cazul) si putem servi mancarea.
Pentru servirea obrazului de vita pot sa-i pui alaturi un piure de pastarnac si niste morcovi si brocoli gatite la abur, totul stropit cu generozitate cu sosul intens aromat. Dupa cum imaginea de mai jos va dezvaluie, carnea e atat de fina si frageda incat nu avem nevoie de cutit ca sa o mancam.