Urocultura reprezinta un test pentru a detecta si identifica bacteriile responsabile pentru infectia tractului urinar. Urina din vezica urinara este in mod normal sterila, deci nu contine bacterii sau alte organisme (ciuperci). Insa bacteriile pot patrunde in uretra si cauza o infectie.
Proba de urina este depozitata in conditii care permit dezvoltarea bacteriilor sau a altor organisme. In cazul in care cresc doar cateva organisme, testul este negativ. Insa daca organismele de dezvotla in numar foarte mare, rezultatul este pozitiv. Organismul care a dat nastere infectiei poate fi identificat cu ajutorul microscopului si testelor chimice.
Infectiile de tract urinar apar mai frecvent la femei decat la barbati. Acest lucru se datoreaza faptului ca la femei, uretra este mai scurta si mai aproape de anus ceea ce permite bacteriilor din intestine sa intre mai usor in contac cu uretra. Prostata barbatilor produce o substanta antibacteriana care reduce riscul ca acestia sa dezvolte infectii urinare.
DE CE SE FACE TESTUL?
Urocultura se efectueaza pentru:
a descoperi cauzele unei infectii urinare;
a descoperi cel mai bun tratament pentru o infectie a tractului urinar;
monitorizarea tratamentului.
PREGATIRE PACIENT
Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test, insa pacientul trebuie sa informeze medicul daca i s-au administrat recent antibiotice.
CUM SE FACE TESTUL?
Aceasta metoda de colectare a urinei previne contaminarea in orice fel a probei. Inainte de a incepe acest proces, pacientul trebuie sa se spele foarte bine pe maini.
Este foarte important ca, in procesul de colectare, recipientul unic sa nu fie atins deloc de catre pacient. De asmenea, pacientul trebuie sa se asigure ca recipientul nu a venit in contact cu organele genitale si ca proba nu este contaminata cu hartie igienica, par pubian, sange menstrual, materii fecale, sau alte materii.
Dupa curatarea atenta a organelor genitale pentru a evita contaminarea probei de urina, incepeti sa urinati. Dupa ce urina a curs timp de cateva secunde, plasati recipientul sub jetul de urina si colectati urina inainte de incetarea urinarii.
CUM SE SIMTE TESTUL?
Nu se creeaza nici un discomfort in colectarea unei probe de urina.
RISCURI
Colectarea unei probe de urina nu prezinta nici un risc pentru pacient.
REZULTATE
Urocultura:
normal: nu s-au dezvoltat bacterii sau alte orgnaisme, deci rezultatul este negativ.
anormal: rezultatul este pozitiv. Un numar de 100,000 de bacterii pe mililitru poate fi cauzat de o infectie.
CE POATE AFECTA TESTUL?
Motivele pentru care rezultatele testului nu sunt concludente includ:
administrarea recenta de antibiotice;
administrarea de diuretice sau consumul mare de lichide ceea ce poate reduce numarul de bacterii din proba;
administrarea de cantitati mari vitamina C.
ALTE INFORMATII
O urocultura efectuata in primele etape ale infectiei nu este la fel de concludenta ca una realizata dupa instaurarea infectiei.