Cancerul de ficat este adeseori lipsit de simptome, mai ales in stadiile incipiente ale bolii. Statisticile Cancer Research UK arata ca aproape jumatate din cazurile de cancer la ficat pot fi prevenite, daca acordam mai mare atentie corpului nostru si stilului de viata pe care il avem.
Consumul de alimente bogate in grasimi si excesul de alcool sunt principalele cauze care duc la imbolnavirea ficatului.
Pe langa acestea, infectia cu virusul hepatitei B sau C, infectiile virale repetate si ciroza biliara primara pot contribui la instalarea cancerului de ficat.
Pe langa acestea, infectia cu virusul hepatitei B sau C, infectiile virale repetate si ciroza biliara primara pot contribui la instalarea cancerului de ficat.
Cu siguranta, o cauza bine determinata a cancerului de ficat nu este inca stabilita de medici, deoarece exista un cumul de factori care pot duce la aparitia acestei maladii, inclusiv obezitatea, care favorizeaza steatoza hepatica (sau ficatul gras).
Iata cateva simptome pe care multa lume le ignora, dar care pot ascunde o suferinta a ficatului!
Simptome ale cancerului de ficat
Ficatul are un rol esential in organism: acest organ unic metabolizeaza glucoza, sintetizeaza lipidele, lipoproteinele si fosfolipidele, regleaza nivelul colesterolului si secreta bila, care are un rol extrem de important in digestia si absorbtia lipidelor si vitaminelor liposolubile. Atunci cand functiile ficatului sunt perturbate, apar tot felul de indicii pe care corpul nostru ni le ofera. Iata care sunt acestea!
Scaderea neintentionata in greutate
Lipsa poftei de mancare
Senzatia de balonare dupa mese, chiar daca nu mancam mult
Greata
Varsaturile
Durerile de stomac si umflarea abdomenului (ascita – acumulare de lichid in interiorul cavitatii peritoneale)
Ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter) – apare din cauza nivelului crescut de bilirubina in sange, care nu este metabolizata corect de catre ficat
Mancarimi pe piele – sunt adesea asociate cu icterul, dar si cu o afectiune hepatica numita colangita biliara primitiva
Oboseala si slabiciunea musculara
Pentru a preveni cancerul de ficat, este important sa faci anual analizele de sange obligatorii, iar in functie de acestea, sa urmezi tratamentul sau regimul de viata recomandat de