Angina pectorala este modul in care se exprima afectiunea cunoscuta sub numele de cardiopatie ischemica si reprezinta durerea toracica ce apare cand o parte din muschiul inimii nu primeste suficient oxigen.
De cele mai multe ori acest lucru se intampla cand exista ingustari ale vaselor care hranesc inima si care se numesc artere coronare. Cauza cea mai frecventa a acestor ingustari este ateroscleroza - formarea in interiorul vaselor a unor depuneri de lipide (grasimi) care se organizeaza in "placi de aterom". In timp, acestea cresc in dimensiuni si ajung sa realizeze ingustari (stenoze) ale vaselor prin care sangele ajunge la muschiul inimii.
Cum va doare?
Angina pectorala este resimtita de obicei ca o senzatie de presiune, greutate, apasare, strangere, constrictie la nivelul sternului, in profunzime.
De multe ori angina pectorala nu este descrisa ca durere ci ca o senzatie neplacuta de jena, de disconfort toracic sau ca o arsura la nivelul sternului.
Unde va doare?
Durerea din angina pectorala este o durere difuza, nu are o localizare precisa, pentru ca locul de unde porneste este situat in profunzimea cutiei toracice. Senzatia este resimtita pe o arie mare, la nivelul sternului si de o parte si de alta a acestuia.
Unii pacienti prezinta durere doar in partea stanga a toracelui si mult mai putini pot avea durere doar in partea dreapta a toracelui.
Durerea poate merge si in alte zone (numite zone de iradiere): spre zona gatului, in umeri, in brate (in ambele brate sau doar in bratul stang, uneori pana la nivelul ultimelor doua degete de la mana stanga), in incheietura pumnului stang sau de ambele parti, in spate sau chiar la nivelul dintilor si al maxilarului inferior.
In putine cazuri, durerea din angina pectorala poate sa apara doar in locurile unde de obicei iradiaza - adica in umeri, brate, antebrate, la nivelul gatului, in maxilarul inferior sau la nivelul dintilor, fara durere toracica.
Cand apare durerea?
Tipic, durerea din angina pectorala apare in timpul efortului fizic si obliga la intreruperea efortului.
Initial, apare la eforturi mai mari: mersul mai rapid, in panta, caratul de greutati, urcarea catorva etaje. In timp, durerea poate sa apara la eforturi din ce in ce mai mici: urcarea catorva trepte, mersul obisnuit, efortul de imbracare.
Acest lucru tradeaza progresia bolii vaselor coronare si va "obliga" sa va prezentati la medic!