Ardeiul iute ascunde o multitudine de beneficii pentru sanatatea noastra. Usturator si picant, acesta pune pe fuga durerile, stimuleaza functiile organismului si-l protejeaza.
Stiri pe aceeasi tema
Circulatia periferica proasta. Remediile care pun sangele in miscare.....
Ardeiul iute accelereaza metabolismul
Nu are o istorie prea lunga in medicina populara europeana, insa extrem de glorioasa. A fost adus in tara noastra in urma cu trei sute de ani si si-a gasit „iute" locul, alaturi alte „focoase" autohtone, precum ceapa, usturoiul sau hreanul, in topul celor mai eficiente remedii anti-raceala. Dar nu numai...
1. Elimina durerea de gat - se pune un varf de cutit de seminte de ardei iute intr-un sfert de cana (50 ml) de apa clocotita, se lasa vreme de 20 de minute, apoi se indulceste cu putina miere. Se bea cu inghitituri mici, lasand sa alunece lent pe gat. Efectele sunt instantanee.
2. Amelioreaza rinita - se consuma in calitate de condiment, mai ales in ciorbe si supe fierbinti, care ii potenteaza efectul. Substantele continute desfunda imediat nasul, intensifica circulatia in zona cailor respiratorii superioare, stimuland lupta cu agentii patogeni.
3. Trateaza gingivita - pe periuta de dinti se presara pudra de ardei iute si se spala dintii, cu blandete. Metoda e benefica si in caz de dureri, rani sau chiar abcese ale gingiilor.
4. Util in lombosciatica - se pun comprese pe zona dureroasa cu o tinctura de ardei iute, care se obtine astfel: 20 de ardei iuti se piseaza bine, se asaza apoi intr-un borcan in care se adauga un pahar (200 ml) de alcool de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de zece zile, dupa care se strecoara prin tifon. Tratamentul se aplica de 1-2 ori pe zi, pana la disparitia durerilor.
5. Regleaza tensiunea arteriala, intareste inima, arterele si nervii, atunci cand este consumat cu regularitate.
6. Intensifica circulatia periferica deficitara - se maseaza foarte usor mainile si picioarele cu o solutie preparata din cinci lingurite de ardei iute maruntit (poate fi si boia de ardei iute), jumatate de pahar de otet si jumatate de pahar de spirt, care au stat sapte zile la macerat.
7. Contribuie la pierderea kilogramelor in plus. Caldura resimtita in urma consumului de ardei iute este energie care rezulta in urma arderii caloriilor.
8. Previne ulcerul gastric. Ardeiul iute are o reputatie negativa si nemeritata de a provoca ulcerul gastric. Dimpotriva, studiile au aratat ca el poate chiar ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, stimuland in acelasi timp celulele mucoasei stomacului sa secrete sucuri protectoare, care impiedica formarea ulcerului.
9. Amelioreaza disconfortul cauzat de psoriazis. In urma unui studiu de amploare, pacienti cu psoriazis au folosit preparate topice care contineau fie extract de ardei iute, fie placebo. Cei din prima categorie au raportat o imbunatatire semnificativa a simptomelor. Principalul efect secundar a fost resimtirea unei senzatii de arsura in zona aplicata.
10. Combate caderea parului. In acest scop, se frictioneaza pielea capului cu tinctura de ardei iute (se adauga o lingurita de tinctura la 100 ml de apa) de doua ori pe saptamana. Pentru cresterea eficientei se poate asocia cu tinctura de mesteacan si tinctura de urzica (la o lingura de tinctura de ardei-iute se adauga doua linguri de tinctura de mesteacan si doua linguri de tinctura de urzica).