Principalul element valoros al maceselor este acidul ascorbic,adica vitamina C. Macesele mai contin – dupa cum tradeaza si culoarea lor rosie – cantitati importante de carotenoizi, precursori ai vitaminei A. Lista vitaminelor continute in macese continua cu vitaminele B1, B2, PP si K. Paleta de ingrediente bioactive din macese este completata de substante glucidice, pectine, taninuri, acizi organici, terpenoide, glicozide ale beta-sitosterolului si altele.
sus
Macese - Actiune
Datorita continutului mare de vitamine, macesul este un excelent vitaminizant natural. Vitamina C conditioneaza buna functionare a tuturor celulelor, ea jucand un rol esential in procesele metabolice fundamentale, si anume in reactiile de oxido-reducere si in respiratia celulara.
De asemenea, macesele cresc rezistenta capilarelor sanguine, care devin astfel mai puþin fragile. In plus, unii autori ii mentioneaza proprietatile astringente, antidiareice, diuretice, precum si faptul ca stimuleaza pofta de mancare si digestia.
sus
Macese - Indicatii terapeutice
Preparatele farmaceutice sau alimentare din macese sunt indicate in prevenirea si tratarea racelilor, a gripei, la bolnavii cu hipovi-taminoza, precum si la cei aflati in convalescenta, ca tonic si stimulent general. Unii autori le recomanda si in afectiunile vasculare pentru mentinerea elasticitatii capilarelor sanguine.
Administrare:
In tratamentul racelilor, gripei, al oboselii generalizate:
Infuzie: Puneti 2-2,5 g de fructe la o cana de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti 3-4 cani pe zi.
Tinctura: Puneti 30 de picaturi intr-un pahar cu apa. Luati de 3 ori pe zi, inainte de mese.
In tratamentul diareei:
Decoct: Puneti 30-50 g de fructe macinate la 1 I de apa clocotita. Lasati sa infuzeze 15 minute si strecurati. Beti decoctul regulat, mai ales la micul dejun.
sus
Macese - Precautii si contraindicatii
Preparatele pe baza de macese nu sunt recomandate in sarcina si alaptare.