Ingrediente
330 g de faina
o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu
50 g de unt topit si racit
un ou
150 g de faina
260 g de zahar
125 ml de apa clocotita
coaja rasa de la o portocala (sau lamaie)
un varf de lingurita cu nucsoara rasa
un varf de lingurita cu praf de ghimbir
o jumatate de lingurita cu scortisoara
100 g de zahar pudra
un albus
2 linguri cu apa fierbinte
sare
2 linguri cu faina
Punem bicarbonatul de sodiu si un varf de lingurita cu sare peste cele 330 g de faina si amestecam bine.
Pregatim aragazul si o cratita in care punem o lingura (cu varf) cu zahar. Amestecam si lasam sa se topeasca la foc mediu.
Cand zaharul devine maroniu inchis, turnam cu atentie cei 125 ml de apa clocotita si amestecam pana cand zaharul caramelizat se topeste.
Punem praful de ghimbir, nucsoara rasa, scortisoara si zaharul ramas, amestecam si fierbem la foc mediu pana cand zaharul se topeste si obtinem un sirop.
Inchidem aragazul si putem incet in siropul fierbinte cele 150 g de faina, in timp ce amestecam cu un tel. Incorporam cele 150 g de faina si amestecam energic, pana cand compozitia devine omogena si fara cocoloase, apoi o lasam sa se raceasca.
Cand amestecul de zahar si condimente este rece, incalzim cuptorul.
Punem oul peste faina amestecata cu sare si bicarbonat. Adaugam untul topit, coaja rasa de portocala si amestecul de zahar racit si omogenizam.
La inceput am folosit o spatula (amestecul este lipicios), dar apoi am framantat cu mana, pana cand am obtinut un aluat omogen.
Adaugam putin cate putin din cele 2 linguri cu faina (daca este si cat este nevoie) pentru a avea un aluat elastic si nelipicios. Puteti sa framantati intr-un bol sau direct pe blatul de lucru.
Ungem o tava cu putina apa si aranjam in ea hartie pentru copt.
Formam bile din aluatul pentru turta dulce, cam cat o nuca, pe care le aranjam in tava, cam la 2 cm una de cealalta. Cat timp pregatim turta dulce, avem grija ca cele deja facute sa fie acoperite cu un prosop umed, pentru a nu se intari si usca. Daca nu au loc intr-o singura tava, aluatul ramas trebuie pastrat acoperit cu folie.
Introducem tava in cuptorul incalzit la 220 de grade pentru 15-20 de minute.
Cand turta dulce este usor rumenita, dar inca moale la atingere, scoatem tava din cuptor si le lasam sa se raceasca complet.
Pregatim glazura – punem albusul intr-un bol si-l batem bine, pana cand obtinem o spuma ferma.
Adaugam treptat zaharul pudra si mixam de fiecare data, pana cand in final avem o spuma ferma si lucioasa, ca o bezea.
Punem pe rand cele 2 linguri cu apa fierbinte si mixam putin, de fiecare data. Asta pentru a subtia usor glazura si a putea lucra mai usor cu ea.
Tavalim turta dulce prin glazura. Putem sa punem 2-3 linguri de royal icing intr-un bol cu capac, sa adaugam prajiturile si sa scuturam bine cutia, iar in acest fel turta dulce se va glazura peste tot. Sau putem sa glazuram turta dulce cu royal icing doar pe suprafata bombata.
Le scoatem apoi pe o farfurie sau pe o folie.
Cand glazura este tare, servim. Sunt foarte bune peste cateva zile, langa ceai, cafea sau lapte.