Ingrediente
500 g de faina fara gluten
100 g de unt taiat in cubulete
80 g de zahar pudra
5 linguri cu sirop de curmale sau miere
un ou
coaja rasa de la o portocala
un plic cu praf de copt
o jumatate de lingurita cu praf de ghimbir
o lingurita cu scortisoara
un sfert de lingurita cu nucsoara rasa
2-3 linguri cu faina fara gluten
un albus
100 g de zahar pudra
o lingura cu zeama de lamaie
sare
Peste faina adaugam un varf de lingurita cu sare, scortisoara, nucsoara, ghimbirul si praful de copt si amestecam bine toate ingredientele uscate.
Pregatim robotul de bucatarie pentru framantat ,in vasul caruia punem untul, cele 80 g de zahar pudra si mixam pana cand obtinem o crema fina (puteti sa folositi si mixerul).
Adaugam oul, coaja rasa de portocala, siropul de curmale (sau mierea) si amestecul de ingrediente uscate si continuam sa mixam incet pana la omogenizare, cand avem un aluat elastic si usor lipicios. Daca mai este nevoie mai adaugam faina.
Presaram blatul de lucru cu faina (fara gluten), rasturnam aluatul pentru turta dulce si presaram faina si deasupra.
Framantam bine, avand grija sa avem tot timpul faina pe blatul de lucru, dar si deasupra aluatului, pana cand avem o compozitie omogena, din care putem forma o bila elastica si usor lipicioasa.
Punem aluatul pentru turta dulce intr-un bol, il acoperim cu un prosop umed si il lasam in frigider minim o ora.
Incalzim cuptorul si pregatim o tava pe care o ungem bine cu apa. Aranjam in ea hartie pentru copt si o umezim bine.
Punem jumatate din aluat intre 2 hartii de copt. Pe cel ramas il pastram in frigider acoperit cu un prosop umed.
Acoperim aluatul scos cu hartie si il intindem cu un sucitor, pana cand obtinem o foaie cu grosimea de o jumatate de cm, maxim 1 cm. Decupam apoi formele dorite si le mutam cu grija in tava pregatita. Ungem fiecare biscuite din turta dulce cu apa.
Introducem tava in cuptorul incalzit la 220 de grade pentru maxim 10 minute, iar intre timp pregatim celelalte figurine din turta dulce.
Cand biscuitii din turta dulce incep sa se rumeneasca usor, dar sunt inca moi la atingere, ii scoatem din cuptor si ii lasam sa se raceasca complet pe un gratar.
Pregatim royal icing-ul – punem albusul intr-un bol si-l batem bine, pana cand obtinem o spuma ferma. Adaugam treptat zaharul pudra si mixam (intai la viteza mica) de fiecare data, pana cand in final avem o spuma ferma si lucioasa, ca o bezea. Punem zeama de lamaie si mai mixam cam 1 minut.
Punem glazura intr-un pos si decoram turta dulce complet racita, dupa plac si dupa imaginatie.