Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  George Eliot
741 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Casatoria victoriana
331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vietile sexuale ale victorianului
17 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata secreta a lui Walt Disney ca informator al FBI
388 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rudyard Kipling
1.715 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PESTERA POLOVRAGI, cel mai ciudat loc din ROMANIA
74 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata padurii. ciuperci
72 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conspiratia uzurii morale planificate
425 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum traiesc ikarienii cu 10 ani peste medie
236 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai uimitoare ruine antice ale lumii
447 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

T.S. Eliot

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.10.2014  Adauga la favorite 1.306 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Thomas Stearns Eliot (n. 26 septembrie 1888 – d. 4 ianuarie 1965) a fost un poet anglo-american, dramaturg si teoretician literar, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (1948). Prin arta sa remarcabila, T.S.Eliot a revolutionat intreaga poezie moderna engleza.


S-a nascut in St.Louis, Missouri si a fost mezinul rasfatat al unei familii cu 7 copii. Mama sa, profesoara si poeta aspiranta, este cea care ii face cunostinta cu poezia. In 1910, Eliot isi incheie studiile de filozofie la Harvard, desi frecventeaza cursurile numai selectiv. Petrece un an la Paris unde scrie Cantecul lui Alfred Prufrock, poemul care ii aduce consacrarea. Aici va frecventa cursurile universitatii din Sorbona, iar in Anglia va studia si la Oxford. In 1914, pleaca in Anglia cu o bursa de studii. O intalneste aici pe Vivienne Haigh-Wood (1888 - 1947), o guvernanta, dansatoare si morfinomana. In ciuda protestelor familiei, Eliot se casatoreste cu ea.

Dupa moartea tatalui sau, in 1919, sufera o cadere nervoasa. In timpul recuperarii, scrie poemul Tara pustie, devenit simbolul generatiei postbelice, generatie deziluzionata si debusolata, si totodata piatra de temelie a poeziei moderne. In 1933 divorteaza de Vivienne, care va fi apoi internata intr-un spital de boli mentale.

In 1930 scrie Miercurea paresimilor (Ash Wednesday) si ultimul ciclu, Patru cvartete (Four quartets) apare in 1940. Volumul sau Old Possum's Book of Practical Cats, pe care l-a scris pentru nepotii sai, s-a transformat in libretul musicalului Cats si a ramas pentru cateva decenii consecutiv un mare hit pe Broadway.

In 1957 se casatoreste in secret cu Valery Fletcher (n. 17 august 1926), fosta lui secretara, o femeie cu 38 de ani mai tanara. Moare la 4 ianuarie 1965 la Londra. Corpul ii este incinerat si, conform dorintei sale, cenusa este dusa in satul din care stramosii lui emigrasera spre America.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.