Toata lumea stie cine a fost Walt Disney. Daca nu stii, cu siguranta esti familiarizat macar cu unele dintre operele sale. Filme precum Robin Hood, Lion King si Wonderland continua sa fie urmarite in lumea intreaga.
Dar ti-ai fi imaginat vreodata ca Disney a lucrat pentru FBI? Potrivit unor dosare vechi, Walt Disney colabora strans cu aceasta institutie. Si nu a fost o relatie de scurta durata. Parintele lui Mickey Mouse a „turnat" la FBI timp de 26 de ani, intre 1940 si 1966, anul in care a murit.
Chiar de la inceputul carierei sale, Disney avea o viziune exacta a artei pe care voia s-o creeze. Era un om de afaceri foarte bun, care stia sa gaseasca oportunitati si sa le fructifice, insa era si un animator talentat si un erou pentru copii.
Disney si-a transformat numele intr-un brand global, care domina industria filmului, a parcurilor tematice si a vacantelor. De-a lungul vietii sale, a luat niste decizii stralucite, a fondat niste destinatii spectaculoase si a generat un profit urias.
Insa, inainte de orice, si-a facut niste conexiuni cu oameni forte puternici. Una dintre aceste conexiuni il includea pe J. Edgar Hoover, omul care conducea FBI-ul.
Putini cunosc legaturile stranse ale lui Disney cu FBI-ul. Prima persoana care le-a supus atentiei publicului a fost Marc Eliot, un scriitor care se documenta pentru o carte despre mogul.
In timpul cercetarilor sale, folosindu-se de legea liberului acces la informatii, Eliot a descoperit documentele care alcatuiau dosarul de la FBI al lui Walt Disney. Dosarul a fost verificat si de investigatori de la New York Times.
Dosarul avea 750 de pagini (unele pot fi studiate aici), insa cele mai multe erau clasate. Dar cele care erau accesibile erau oricum foarte interesante. O mare parte se refereau la comunisti si Disney declarase ca era mai mult decat fericit sa ajute FBI-ul sa-i depisteze pe „comunistii care faceau probleme" la Hollywood.
In 1941, intreaga forta de munca de la studiourile Disney a intrat in greva oficiala. Cei implicati sustineau ca era vorba de conducerea slaba si moralul scazut, insa Disney era convins ca isi bagasera coada comunistii.
A depus marturie pana si in fata Comitetului pentru Activitati Neamericane. Aproape un deceniu mai tarziu, in 1955, Disney a deschis primul sau parc tematic.
Un document din dosar arata ca Disney era gata sa le permita celor de la FBI acces liber in acest complex. Apoi, cand Disney s-a decis sa deschida o sectiune a parcului cu tematica „Tomorrowland", care avea exponate stiintifice, le-a cerut celor de la FBI sa-l ajute sa monteze o expozitie care sa detalieze felul in care stiinta este folosita in cadrul investigatiilor. FBI-ul a refuzat.
Alte transcrieri arata ca Walt Disney si Hoover comunicau mereu referitor la spectacolele de televiziune si trei episoade din Mickey Mouse Club erau in mod special dedicate FBI-ului. Cand Disney a murit, in 1966, a lasat in spate o companie care a continuat sa fascineze milioane de oameni in anii care au urmat.
Dar cat de implicat era Disney in persecutarea presupusilor comunisti? Cat de mult a influentat FBI-ul filmele celor de la Disney? Acestea sunt intrebari care, probabil, vor ramane fara raspuns.