Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  T.S. Eliot
1.306 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George Enescu si Maruca Cantacuzino
41 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Casatoria victoriana
331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George Bacovia
1.100 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vietile sexuale ale victorianului
17 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  9/11 prin ochii lui George W. Bush
536 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George GEORGESCU
842 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea lui George Muller, ocrotitorul orfanilor
1.074 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romani care au schimbat lumea: George Emil Palade
669 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constitutia SUA, adnotata de George Washington
942 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

George Eliot

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.06.2013  Adauga la favorite 742 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mary Anne (Mary Ann, Marian) Evans, mai bine cunoscuta sub pseudonimul George Eliot (n. 22 noiembrie 1819, Nuneaton/Warwickshire - d. 22 decembrie 1880, Londra), a fost o romanciera din Anglia. Ea a fost una dintre scriitorii fruntasi ai erei Victoriene, romanele ei fiind caracterizate de o analiza realista a societatii englezesti provinciale din acea epoca.

Ea si-a ales un pseudonim barbatesc, spunea ea, pentru a fi sigura ca operele sale vor fi luate in serios. Ea si-a ales un pseudonim barbatesc, aidoma lui George Sand si altor scriitoare din epoca respectiva, deoarece femeile scriitoare nu aveau succes la public la fel ca barbatii. Pana in perioada moderna, in care a trait si a scris Virginia Woolf, ele au resimtit efectele acestor prejudecati. Un alt factor a fost dorinta de a-si apara viata privata departe de atentia publica si de a preveni scandalurile care urmau sa apara daca va iesi la iveala relatia sa cu George Henry Lewes, care era casatorit pe atunci.
Eliot a scris romanul Middlemarch, unde prezinta istoria unui numar de straini din Anglia in ajunul Reformei din 1832. Personajele principale, Dorothea Brooke si Tertius Lydgate sunt constransi de asteptarile lor nerealizabile, dar si de societate conservativa. Romanul este remarcabil printr-o adanca analiza psihologica si portrete sofisticate.

De-a lungul carierei sale Eliot scrie perspicace despre viata politica. De la „Adam Bede" si pana la „Moara de pe Floss" si „Silas Marner", Eliot prezinta viata „outsiderilor" politici si persecutiile din orasele mici. Nici un autor dupa Jane Austen nu a fost atat de constient social si atat de ager la demascarea ipocriziei boierilor. „Felix Holt, the Radical" si „The Legend of Jubal" au fost pur politice; criza politica este la originea lui „Middlemarch". Cititorii din epoca Victoriana laudau cartile sale pentru depictarea societatii rurale, pe care ea o cunoscuse in copilarie, si remarcand, dupa cum ii spunea si lui Wordsworth, ca mai multa atentie se acorda detaliilor mondene a vietii de la tara. Eliot, totusi, nu se identifica pe sine insusi cu taranii.

Elementele religioase din opera sa, de asemenea, datoreaza mult educatiei sale; trairile lui Maggie Tulliver din „Moara de pe Floss" prezinta multe asemanari cu dezvoltarea tinerei Mary Anne Evans. Cand Silas Marner este convins ca instrainarea sa de la biserica, inseamna si instrainarea de la societate, viata autoarei este iarasi oglindita in refuzul ei de a merge la biserica. Ea ajunge la cele mai mari asemanari autobiografice in „Looking Backwards", parte din ultima sa opera tiparita „Impressions of Theophrastus Such". Aproape de anii cand scrie „Daniel Deronda", vanzarile lui Eliot scadeau, iar ea disparea din atentia publicului. Nu i-a ajutat nici biografia, scrisa de catre sotul ei dupa moartea ei, care a descris o femeie extraordinara, aproape sfanta. In secolul 20 ea a fost sustinuta de o noua generatie de critici, mai remarcabila fiind Virginia Woolf, care a numit „Middlemarch" „unul dintre putinele romane englezesti scris pentru oameni maturi" [7] Variatele filme si adaptari televizate ale cartilor sale au reintrodus-o pe Eliot publicului larg.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.