Patimile si invierea Lui Hristos
Invierea lui Iisus Hristos (Invierea Domnului) este un fundament doctrinar si ritual pentru credinta crestina - catolica, ortodoxa si reformata. Este practic temelia bisericii pe care o cunoastem astazi.
Acest eveniment este relatat de scrierile vremii si de apostolii lui Hristos. La inceput, invierea ca doctrina nu a fost acceptata in Imperiul Roman cu exceptia primilor crestini.
„Iar a doua zi, care este dupa vineri, s-au adunat arhiereii si fariseii la Pilat, zicand: Doamne, ne-am adus aminte ca amagitorul Acela a spus, fiind inca in viata:
Dupa trei zile Ma voi scula. Deci, porunceste ca mormantul sa fie pazit pana a treia zi, ca nu cumva ucenicii Lui sa vina si sa-L fure si sa spuna poporului: S-a sculat din morti. Si va fi ratacirea de pe urma mai rea decat cea dintai. Pilat le-a zis: Aveti straja; mergeti si intariti cum stiti. Iar ei, ducandu-se, au intarit mormantul cu straja, pecetluind piatra."
—Evanghelia dupa Matei 27:62-66[1]
Invierea lui Iisus Hristos (Pastele) este cea mai mare sarbatoare a mai multor biserici printre care si Biserica Ortodoxa, Biserica Romano-Catolica, Biserica Greco-Catolica sau Biserica Reformata. Este sarbatorita in prima duminica de dupa prima Luna plina de dupa echinoctiul de primavara si difera de la un cult la altul datorita calendarului adoptat de o Biserica sau alta (calendarul gregorian sau calendarul iulian)