Crestinismul este una din cele trei religii monoteiste contemporane, alaturi de iudaism si islam. Considerand impreuna catolicii, protestantii si ortodocsii sub eticheta globala de „crestini", religia acestora este, actualmente, cea mai importanta din punct de vedere numeric,[1][2] cu un numar de 2,4 miliarde de adepti.[3][4][5] Islamul, cealalta religie monoteista derivata din traditia religioasa iudaica, este a doua ca pondere numerica a adeptilor in lume.
Crestinismul are originea in iudaism. Ca mostenitor (alaturi de islam si iudaismul contemporan) al traditiei religioase orientale, crestinismul perpetueaza pana in zilele noastre credinte si mituri nascute pe malurile Eufratului acum mai bine de 5000 de ani.[6]
Cuvantul "crestin" vine din limba latina populara, de la christianus, derivat de la Hristos, deoarece Iisus/Isus din Nazareth este considerat in religia crestina ca fiind Mesia si fiul lui Dumnezeu. Cuvantul "Hristos", in limba greaca Χριστός Christos, "cel uns", este traducerea din limba ebraica a cuvantului משיח Masiah (araba مَسيح Masīh). Initial, cuvantul "crestin" a fost folosit ca o porecla la adresa celor care urmau invataturile lui Iisus in Imperiul Roman.
Institutia specifica crestinismului este Biserica. Autoritatea doctrinala este Sfanta Scriptura sau Biblia, la care se adauga, in ortodoxie si catolicism, traditia Bisericii (in plus, pentru catolicism, se adauga si Magisteriul bisericesc, reprezentat de autoritatea papei.