Sfantul Dimitrie a trait la Tesalonic (Salonic, in Grecia de azi) in vremea imparatilor Diocletian si Maximian (284-305). Provenea din una din cele mai nobile familii din Macedonia si era admirat de toti, nu doar pentru nobletea si frumusetea lui exterioara, ci si pentru virtutile sale, pentru intelepciunea si bunatatea sa.
Inca din tinerete a devenit strateg si specialist in arta militara, asa incat in ciuda varstei lui, a fost numit general al armatelor Tesaliei si proconsul al Greciei de catre Maximian Galerius, Cezarul Greciei si al Macedoniei.
Toate aceste onoruri nu l-au facut pe Dimitrie sa piarda din vedere lucrurile cele mai importante, si anume cele legate de mantuirea sufletului. Fiind dintru inceput evlavios si invatator al credintei in Iisus Hristos, isi petrecea o buna parte a fiecarei zile cu invatarea si interpretarea invataturii lui Hristos, in public si fara sa se ascunda, asa incat multi pagani din Tesalonic si din regiune s-au convertit la crestinism, in ciuda persecutiilor pornite de imparat impotriva crestinilor.
Biruitor in razboiul contra scitilor, in drum spre Roma, Cezarul Galerius (care tocmai fusese proclamat August pentru partea rasariteana a Imperiului Roman[1]) s-a oprit la Tesalonic pentru a fi aclamat de popor si a sacrifica zeilor. Cativa pagani invidiosi din oras au profitat de aceasta ocazie pentru a se plange imparatului si a-l denunta pe Dimitrie ca este crestin. Mania imparatului a devenit repede furie, cand a aflat ca Dimitrie nu doar era ucenic credincios al lui Hristos, dar si predica public credinta crestina.
Deci a poruncit imparatul sa fie prins sfantul si sa fie pus intr-o temnita umeda din subsolul unei bai publice.
Si laudandu-se imparatul cu un om al lui ce-l chema Lie si indemnand pe oamenii cetatii sa iasa sa se lupte cu el - caci intrecea acesta pe toti cei de varsta lui la marimea trupului si la putere -, un oarecare tanar crestin, pe nume Nestor, mergand la Sfantul Dimitrie in temnita, ii zise: "Robule al lui Dumnezeu, vreau sa ma lupt cu Lie. Roaga-te pentru mine". Iar sfantul insemnandu-l la frunte cu semnul crucii, ii zise: "Si pe Lie vei birui si pentru Hristos vei marturisi". Deci luand Nestor indrazneala din cuvintele acestea, merse de se lupta cu Lie si-i puse semetia lui jos, omorandu-l. De care lucru imparatul rusinandu-se, s-a mahnit si s-a maniat.
Si fiindca s-a aflat ca Sfantul Dimitrie a indemnat la aceasta pe Nestor, a trimis ostasi si le-a poruncit sa-l strapunga cu sulitele pe sfantul in temnita, pentru ca a fost pricina mortii lui Lie. Si facandu-se aceasta, indata marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu, facand dupa moartea sa multe minuni si uimitoare tamaduiri. Apoi, din porunca imparatului s-a taiat si capul lui Nestor (pomenirea Sfantului Nestor se face la 27 octombrie).
Moastele
Marele Mucenic Dimitrie este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari „sfinti militari". La scurt timp dupa moartea sa, mai exact dupa ce Sf. imparat Constantin cel Mare a acordat libertate crestinismului pe intreg cuprinsul Imperiului Roman, la Salonic a fost ridicata o bazilica chiar deasupra mormantului sau.
Aceasta bazilica a devenit un mare centru de pelerinaj. Dupa cucerirea otomana (in 1430), bazilica a fost transformata in moschee. A redevenit biserica dupa recucerirea orasului de catre greci (1912), in timpul Primului Razboi Balcanic.
Edificiul paleocrestin original exista si astazi, facand parte din situl Monumentelor Paleocrestine si Bizantine din Salonic si aflandu-se pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO. Biserica Sfantul Dimitrie din Salonic, sau Hagios Demetrios (in greceste: Άγιος Δημήτριος), adaposteste moastele Sf. Mare Mucenic Dimitrie, care este si ocrotitorul orasului Salonic.