Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Inaltarea Domnului - Semnificatie
1.253 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Obiceiuri de Craciun
1.586 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Boboteaza semnificatie - Mitropolit Bartolomeu Anania
1.654 vizite - 0 comentarii
adaugat de marco
 
  Pe urmele Bibliei - Muntele Maslinilor
1.375 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Rugul aprins ep 4, Universul credintei
1.651 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Povestea lui Dumnezeu / Subtitrat / Episod 2
1.628 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dan Puric - Despre Umor
1.699 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pogorarea Sfantului Duh
1.542 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Adormirea Maicii - Mitropolitului Bartolomeu Anania
1.705 vizite - 0 comentarii
adaugat de marea
 
  Boboteaza
2.016 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Inaltarea Domnului - Semnificatie,Traditii, Obiceiuri

 
 
 
 
 
Adaugat de zaharia 15.06.2013  Adauga la favorite 1.585 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Inaltarea Domnului este praznuita la 40 de zile dupa Inviere, in Joia din saptamana a sasea, dupa Pasti. Este cunoscuta in popor si sub denumirea de Ispas. In aceasta zi crestinii se saluta cu “Hristos S-a inaltat!" si “Adevarat S-a inaltat!".

IPS Bartolomeu Anania afirma ca noi folosim acest salut fie din nestiinta, fie din exces de evlavie..
IPS Bartolomeu Anania afirma ca noi folosim acest salut fie din nestiinta, fie din exces de evlavie, deoarece el nu este atestat de Biserica. Si afirma ca noi sarbatorim Pastile spunand “Hristos a inviat!", la care ni se raspunde cu o confirmare – “Adevarat, a inviat!" – pentru ca Invierea nu a avut martori, ea a fost receptata cu indoieli si necredinta, in timp ce Inaltarea Domnului a avut martori, ea fiind o despartire izvoratoare de lumina: ucenicii s-au intors in Ierusalim “cu bucurie mare". Din acest motiv in cartile noastre de slujba nu exista o salutare similara cu aceea de la Sfintele Pasti.

Hristos S-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in vazul Apostolilor si a doi ingeri. Ingerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca acestia sa nu se lase coplesiti de durerea despartirii.

Din Sfanta Scriptura aflam ca Mantuitorul si-a ridicat mainile, binecuvantandu-i pe ucenici, iar pe cand ii binecuvanta S-a inaltat la cer (Luca 24, 51), in timp ce un nor l-a facut nevazut pentru ochii lor (F.A. 1,9). Adeseori Dumnezeu le-a vorbit oamenilor din nor, fenomen prin care se manifesta energiile divine, menite sa reveleze prezenta Divinitatii, dar sa o si ascunda.



In trecut, Inaltarea Domnului era sarbatorita odata cu Rusaliile

Cea mai veche mentiune despre sarbatoarea Inaltarii Domnului o gasim la Eusebiu din Cezareea, in lucrarea “Despre sarbatoarea Pastilor", compusa in anul 332. Din aceasta lucrare reiese ca Inaltarea Domnului era sarbatorita in acea vreme odata cu Rusaliile, adica la 50 de zile de la Invierea lui Hristos.

Spre sfarsitul secolului IV si inceputul secolului V, sarbatoarea Inaltarii a fost despartita de cea a Pogorarii Sfantului Duh (Rusaliile), si a inceput sa fie praznuita in a 40-a zi dupa Inviere, data care va ramane stabilita pentru totdeauna in calendarul bisericesc.



Inaltarea Domnului - deplina indumnezeire a firii umane asumate

Inaltarea lui Hristos intru slava si sederea sa de-a dreapta Tatalui este o marturie a faptului ca omul a fost creat pentru vesnicie, caci Fiul nu se infatiseaza Tatalui numai ca Dumnezeu, ci si ca Om. Hristos nu arata doar unde trebuie sa ajunga omul, ci se face cale si putere, ca omul sa ajunga la aceasta stare.

El sade pe tronul dumnezeiesc al slavei, dar locuieste si in inima celor ce-l iubesc. Asa putem intelege paradoxul: Hristos este inaltat si in drum spre inaltare cu fiecare dintre noi.



Inaltarea Domnului - Ziua Eroilor

Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca. In aceasta zi, in toate bisericile din tara si strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului.



Sursa: crestinortodox.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.