Ziua Sfantului Ioan Botezatorul, 7 ianuarie, incheie sarbatorile de iarna incepute cu Nasterea Domnului. Sfantul Ioan Botezatorul este unul dintre cei mai iubiti sfinti ai poporului roman. Este protectorul copiilor. El protejeaza pruncii sa nu moara nebotezati.
Sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul a fost pusa special dupa Boboteaza, cele doua momente fiind legate unul de celalalt. Ioan Botezatorul este cel care l-a botezat pe Iisus Hristos in apele Iordanului, cel care a spus despre Iisus ca este “mielul lui Dumnezeu, cel ce ridica pacatele lumii" si a vazut latura divina a lui Hristos. Considerat Inaintemergatorul Domnului, el este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar si cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament. In memoria crestinatatii, el ramane cel care, botezandu-l pe Mantuitorul Iisus Hristos in Iordan, a spus lumii ca Iisus este cu adevarat Mesia, marele trimis al lui Dumnezeu.
Misiunea principala a Sfantului Ioan Botezatorul era sa puna inaintea ochilor mintii realitatea pacatului si sa trezeasca datoria de ispasire, urmand ca Mantuitorul sa le descopere celor convertiti calea pe care sa o urmeze. Predica lui avea un caracter social, cum ar fi eliminarea nelegiurilor, indreptarea moravurilor si instaurarea dreptatii.
Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in satul Ein-Kerem, langa Ierusalim, si este fiul Elisabetei (verisoara Mariei, mama lui Iisus) si al rabinului Zaharia. Nasterea lui a fost anuntata de Arhanghelul Gavril, care i-a transmis, totodata, preotului Zaharia, cand acesta se afla in templu, numele pe care Dumnezeu l-a harazit copilului. Ioan a venit pe lume cu aproximativ sase luni inaintea lui Iisus. Predicator ascet, a activat numai in preajma raului Iordan. L-a criticat public, in mod repetat, pe regele Irod Antipa, pentru culpa de a se fi casatorit cu Irodiada, fosta sotie a fratelui vitreg Philippus, fapt care a atras intemnitarea sa in cetatea Machaerus din Pereia (Iordania de azi).
La o petrecere cu multi oaspeti, dedicata aniversarii zilei de nastere a regelui, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat in fata tatalui sau vitreg Irod Antipa, cerandu-i capul lui Ioan Botezatorul, in schimbul favorului de a-i deveni amanta. Potrivit Scripturii, Ioan Botezatorul a fost ucis in aceeasi seara, prin decapitare, iar capul sau i-a fost adus Salomeei pe o tava. Trupul lui Ioan Botezatorul a fost dus de ucenicii sai in orasul Samaria (azi, Israel), unde a fost ingropat. Imparatul roman anticrestin Julianus Apostata a ars ramasitele lui Ioan Botezatorul, imprastiindu-i cenusa. Capul i-a fost salvat si dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus in provincia Poitou (Franta).
Biserica i-a inchinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).