Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Batalia de la Kursk
4.196 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Fallujah - Irak 2004 / Documentar 60 min
687 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Momente de rascruce ale istoriei -Batalia de la Actium
1.382 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secrete :Al 2-lea Razboi Mondial - Operatiunea Pastorius
2.349 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Moartea Iugoslaviei - Documentar BBC / Partea 3/6
4.360 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Invazia turca in Cipru si divizarea insulei in 1974
1.472 vizite - 0 comentarii
adaugat de irina
 
  Momente de rascruce ale istoriei--Batalia de la Salamina
1.173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Adrianopol
1.526 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Waterloo 1815 / Documentar istoric
2.608 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Evadarea lui Napoleon din Insula Elba
801 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Operatiunea Market Garden-Batalia pentru Arhem

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.03.2014  Adauga la favorite 1.644 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Operatiunea "Market-Garden" a fost un plan intocmit in al Doilea Razboi Mondial, menit sa duca la preluarea controlului asupra podurilor din orasul olandez Arnhem, pe 26 septembrie 1944. Planul a esuat, astfel ca, mii de soldati britanici si polonezi au fost ucisi, raniti sau luati prizonieri.

Generalul britanic Bernard Montgomery a conceput o operatiune prin care sa preia controlul podurilor care trevarsau Rinul intre Olanda si Germania, in dorinta de a-i afecta profund pe germani. Planul a parut a fi blestemat inca de la inceput. El a fost lansat la 17 septembrie, odata ce parasutistii aliatilor au aterizat la Arnhem. Dupa ce au rezistat cat au putut in asteptarea unor intariri, au fost fortati sa capituleze.

Din pacate, a fost intarziata sosirea echipamentului suplimentar si au existat erori in localizarea locatiei potrivite pentru predarea acestora cat si informatii gresite cu privire la forta trupelor germane. Pe langa acestea, vremea rea si lipsa de comunicare a facut imposibila coordonarea trupelor aliate. Germanii au distrus rapid podul cu cale ferata si au preluat controlul asupra capatului sudic al podului rutier. Aliatii au incercat sa controleze capatul nordic al podului rutier, insa la scurt timp au fost invinsi de trupele germane, care le erau superioare.

Singura posibilitate ramasa era retragerea. Insa foarte putini soldati au reusit sa se retraga: din peste 10.000 de soldati britanici si polonezi ce au participat la batalia de la Arnhem, doar 2.900 au reusit sa scape.

Ulterior s-a sustinut ca un luptator din rezistenta olandeza, Christiaan Lindemans, i-a tradat pe Aliati, fapt care ar explica de ce germanii erau plasati in numar asa de mare in puncte strategice. Un membru conservator din Parlamentul britanic, Rupert Allason, scriind sub pseudonimul de Nigel West, a respins aceasta concluzie intr-una din lucrarile sale, sustinand ca Lindemans, desi era agent dublu, nu a avut posibilitatea de a-i trada pe Aliati.

Winston Churchill avea sa faca elogiul curajului soldatilor aliati cazuti la Arnhen, afirmand ca sacrificiul lor nu a fost facut in van. Arnhem a fost in sfarsit eliberat in 15 aprilie 1945.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.