Operatiunea "Market-Garden" a fost un plan intocmit in al Doilea Razboi Mondial, menit sa duca la preluarea controlului asupra podurilor din orasul olandez Arnhem, pe 26 septembrie 1944. Planul a esuat, astfel ca, mii de soldati britanici si polonezi au fost ucisi, raniti sau luati prizonieri.
Generalul britanic Bernard Montgomery a conceput o operatiune prin care sa preia controlul podurilor care trevarsau Rinul intre Olanda si Germania, in dorinta de a-i afecta profund pe germani. Planul a parut a fi blestemat inca de la inceput. El a fost lansat la 17 septembrie, odata ce parasutistii aliatilor au aterizat la Arnhem. Dupa ce au rezistat cat au putut in asteptarea unor intariri, au fost fortati sa capituleze.
Din pacate, a fost intarziata sosirea echipamentului suplimentar si au existat erori in localizarea locatiei potrivite pentru predarea acestora cat si informatii gresite cu privire la forta trupelor germane. Pe langa acestea, vremea rea si lipsa de comunicare a facut imposibila coordonarea trupelor aliate. Germanii au distrus rapid podul cu cale ferata si au preluat controlul asupra capatului sudic al podului rutier. Aliatii au incercat sa controleze capatul nordic al podului rutier, insa la scurt timp au fost invinsi de trupele germane, care le erau superioare.
Singura posibilitate ramasa era retragerea. Insa foarte putini soldati au reusit sa se retraga: din peste 10.000 de soldati britanici si polonezi ce au participat la batalia de la Arnhem, doar 2.900 au reusit sa scape.
Ulterior s-a sustinut ca un luptator din rezistenta olandeza, Christiaan Lindemans, i-a tradat pe Aliati, fapt care ar explica de ce germanii erau plasati in numar asa de mare in puncte strategice. Un membru conservator din Parlamentul britanic, Rupert Allason, scriind sub pseudonimul de Nigel West, a respins aceasta concluzie intr-una din lucrarile sale, sustinand ca Lindemans, desi era agent dublu, nu a avut posibilitatea de a-i trada pe Aliati.
Winston Churchill avea sa faca elogiul curajului soldatilor aliati cazuti la Arnhen, afirmand ca sacrificiul lor nu a fost facut in van. Arnhem a fost in sfarsit eliberat in 15 aprilie 1945.