Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mitologia greaca - Medusa
1.257 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orfeu si Euridice si mitologia greaca
702 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mitologia greaca - Hades,zeul mortii
1.113 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Invazia turca in Cipru si divizarea insulei in 1974
136 vizite - 0 comentarii
adaugat de irina
 
  Cea mai veche scriere din lume vine din Romania
867 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Braila - inceput de secol XX
883 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Hercule in Mitologia greaca / Documentar
1.154 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Megastructuri antice – Hagia Sofia
102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata calugarilor de la Muntele Athos / Romana
850 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Cele mai cunoscute simboluri ale lumii Pestele
468 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Mitologia greaca Minotaur

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.08.2013  Adauga la favorite 1.039 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In mitologia greaca, Minotaurul (in limba greaca: Μινόταυρος, Minotauros) era o creatura fabuloasa jumatate om si jumatate taur. El locuia in marele Labirint construit de catre arhitectul Dedal la porunca regelui cretan Minos. Cuvantul "Minotaur" este traducerea greceasca a sintagmei "Taurul lui Minos". Aceasta creatura era cunoscuta si sub denumirea Asterius sau Asterion, nume pe care l-a purtat si tatal vitreg a lui Minos.

Se spune ca inainte de a deveni rege, Minos a cerut zeului grec Poseidon un semn pentru a-l asigura ca el si nu fratele sau era urmasul tronului cretan (alte surse spun ca s-ar fi laudat ca zeii doreau sa il faca rege). Poseidon a fost de acord si i-a trimis un taur alb deosebit de frumos, cu conditia ca Minos sa scrifice acel animal in cinstea zeului. Minos a fost atat de tare uimit de frumusetea taurului incat a hotarat sa il pastreze si a sacrificat in locul lui un altul, cu speranta ca zeul nu va observa. Poseidon s-a maniat si a facut-o pe sotia lui Minos, Pasiphae sa isi piarda mintile si sa se indragosteasca de taur. Pasiphae a cerut ajutorul lui Dedal, care i-a construit o vaca de lemn, acoperita cu piele si goala in interior. Regina a intrat in aceasta constructie si prin uniunea ei cu taurul alb a rezultat Asterius (cel stralucitor) sau Minotaurul. Dupa unele variante, taurul alb a devenit Taurul Cretan, capturat de Hercule in una din muncile acestuia.

Tezeu si Minotaurul
Minotaurul avea trup uman si cap si coada de taur. Pasiphae l-a alaptat si l-a ingrijit cat timp acesta a fost prunc, dar dupa ce a crescut a devenit feroce. Dupa ce a primit sfat de la Oracolul din Delphi, Minos i-a poruncit lui Dedal sa construiasca un labirint gigantic in care sa fie tinut monstrul. Labirintul se afla sub palatul lui Minos, in Knossos.

Intre timp Androgeus, fiul lui Minos, este ucis de catre atenieni, care erau invidiosi pe victoriile acestuia obtinute la Jocurile Panatenaice. Altii spun ca a fost ucis de taurul alb al lui Poseidon la Maraton, actiune pe care o planuise Aegeus, regele Atenei. Pentru a se razbuna, Minos a declarat razboi Atenei si a obtinut o stralucita victorie. Ca tribut, a cerut la fiecare noua ani (sau in fiecare an, dupa unele variante) cate sapte tineri atenieni si sapte fecioare pentru a-i arunca in Labirint si a-i lasa sa fie ucisi si devorati de Minotaur. Cand a venit timpul celui de-al treilea sacrificiu, Tezeu, fiul lui Egeu, s-a oferit sa ucida monstrul. Planul lui era de a insoti grupul de tineri atenieni si de a intra in Labirint. Inainte de a pleca, i-a spus tatalui sau ca la intoarcerea corabiilor, daca planul lui a avut succes va inalta panzele albe in loc de cele negre. Ajuns in Creta, Tezeu se indragosteste de Ariadna, fiica lui Minos, cea care il ajuta sa gaseasca iesirea din labirint cu ajutorul unui ghem de ata. Minotaurul este ucis de Tezeu cu o sabie magica oferita de Ariadna, tinerii atenieni sunt salvati si scosi din Labirint. Cu toate acestea, la intoarcere, Tezeu uita sa inalte panzele albe ale corabiilor. Aegeus vede panzele negre, este cuprins de disperare si se arunca in mare


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)