Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Galeria de arta Gabriela Calinoiu
813 vizite - 0 comentarii
adaugat de gadesigner
 
  Arta goblenului-1
716 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dan Bancila - Expozitie - Galeria de Arta Senso 2016
587 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Muzeul Prado
648 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta moderna (secolul XVII-secolul XX)
177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PICTURA ABSTRACTA-artist Gabriela Calinoiu
868 vizite - 0 comentarii
adaugat de gadesigner
 
  Arta africana
203 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta mozaicului din piatra
610 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta clasica( 500 i.e.n.-500 e.n.)
151 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mesaje secrete ascunse in opere de arta
676 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Arta renascentista (secolele XIV-XVII)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.05.2018  Adauga la favorite 171 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Desi cu radacini adanci in traditie, artele au evoluat cu alta imaginatie, tulburatoare, si cu o vigoare crescanda. In Europa, Renasterea a influentat puternic toate artele: pictura, sculptura, teatrul, muzica si arhitectura. Invatamantul si religia au cunoscut o perioada de inflorire. Totodata, invatamantul se laiciza.

In aceasta perioada, si-au desfasurat activitatea numerosi artisti, precum: Tizian, Holbein cel Batran si Holbein cel Tanar, Rafael, Durer, Leonardo da Vinci, Bruegel, Botticelli si Michelangelo, care au conceput noi viziuni si modalitati realiste de a le reprezenta. in Anglia a luat avant literatura si dramaturgia, in special datorita operelor lui William Shakespeare. Publicul a inceput sa aiba acces la arte si sa le aprecieze in mare masura, acestea nemaifiind un apanaj al regelui si Bisericii. Noile clase de mijloc, negustorii si meseriasii, plateau sume importante pentru operele de arta, iar a fi patron al artelor devenise o chestiune modesta.

Pe continentele americane, aztecii si incasii au creat podoabe de aur si argint in stiluri noi. dDesi nu stiau sa produca unelte din metal, au creat noi forme arhitectonice. La granita dintre Europa si Asia, turcii otomani au realizat o apropiere intre stilurile islamic si european, incurajandu-i pe creatorii din Spania, Italia si Egipt sa dezvolte o noua arhitectura si o noua literatura. Rusia, tara abia formata, a contopit in biserici si cladiri stilurile bizantin, european si tatar. Artele au cunoscut o perioada de inflorire si in Persia safavida, si in India mogulilor, combinand si dezvoltand stilurile persan, musulman si hindus.In China si Japonia inovatiile au fost, insa, mai putine din cauza izolationismului crescand adoptat de conducatori. In Africa, civilizatiile timpurii au inceput sa-si piarda impetuozitatea, atunci cand s-au vazut confruntate cu colonialismul european.In Europa, Imperiul Otoman, Japonia si China, diferentele intre cultura oamenilor de rand si cea a claselor conducatoare s-au adancit. Cultura asiaticilor de rand nu a fost pastrata in scris, dar exista o multime de informatii despre cultura de masa. In Europa, insa, s-a extins datorita evolutiei tiparului, teatrului si vietii citadine. In Italia a aparut un nou tip de pantomima, numit commedia dell'arte, in care actorii din trupa isi creau replicile pe loc. Intre timp, europenii bogati au incurajat dezvoltarea unui nou stil, numit baroc. Pictorii, sculptorii si arhitectii l-au folosit pentru a crea efecte de o maretie spectaculoasa. Artisti ca Rubens, Rembrandt si Van Dyck, din Tarile de Jos, si Velazquez, din Spania, erau cautati pentru portretele pictate intr-un stil aproape fotografic. Ruisdael din Tarile de Jos, Salvator Rosa din Italia si Claude Lorraine din Franta erau pictorii peisagisti la moda. Autori ca Cervantes, Milton, Pepys si Bunyan au scris carti de succes cu subiecte din viata de toate zilele. Dintre instrumentele muzicale, lautele, clavecinele, orgile si viorile ajunsesera destul de raspandite. Se fabrica mobila tapitata, lustruita si bogat impodobita. Compozitorii europeni au scris primele concerte pentru orchestra, sonate, opere si oratorii. Otomanii s-au remarcat prin palatele, moscheile si cladirile oficiale ornamentate migalos. Dinastia Qing, din China, izolata de viata chinezilor de rand, a creat stiluri elaborate, mode si obiceiuri care, prin anul 1800, ajunsesera mai rigide si rupte de realitate. In Japonia dinastiei Tokugawa situatia era putin deosebita, deoarece tara fusese modernizata. Aici au aparut teatrul Kabuki, romane si forme noi de distractie.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)