Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Kuwait - O mica istorie
916 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Idi Amin Dada - macelarul Ugandei
3.697 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Cine este noul suveran al Arabiei Saudite ?
1.024 vizite - 0 comentarii
adaugat de husein
 
  Moartea Iugoslaviei - Documentar BBC / Partea 4/6
1.226 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Emiratele Arabe Unite
558 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ist. Bizantului Vol. 2:Domnia timpurie a lui Justinian
246 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe urmele misterioasei Regine din Saba
913 vizite - 0 comentarii
adaugat de fata
 
  Bahrain - O scurta istorie
868 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imparatul Traian si razboaiele Daco-Romane
3.725 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Mari domnitori Stefan cel Mare
849 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Arabia Saudita

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.11.2016  Adauga la favorite 930 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Arabia Saudita (in araba: السعودية; as-Su‘ūdiyyah sau as-Sa‘ūdiyyah), oficial, denumita Regatul Arabiei Saudite (araba: المملكة العربية السعودية al-Mamlakah al-‘Arabiyyah as-Su‘ūdiyyah) este cea mai mare tara din Peninsula Araba si cea mai mare tara araba din Asia de Vest. Se invecineaza cu Iordania la nord, cu Irak - la nord si nord-est, cu Kuweit, Qatar, Bahrain si Emiratele Arabe Unite la est, Oman - la sud si sud-est si Yemen - la sud. De asemenea, are o coasta maritima de mari dimensiuni, in partea estica aflandu-se Golful Persic, iar in partea vestica aflandu-se Marea Rosie. Este numita "Tara celor doua moschei sfinte", o referinta la Mecca si Medina, cele mai sfinte locuri ale Islamului. Aderari mai importante: O.N.U. (1945), Liga Araba, OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol).
Locuita din mileniul I i.Hr. de triburi arabe care intemeiaza mici regate efemere, Peninsula Arabica este unificata pentru prima data, intre 630 si 635, de Muhammad (Mahomed), intemeietorul Islamului. De aici pornesc cavalerii arabi care vor raspandi noua religie prin Africa de Nord pana in Spania, iar in Asia pana in inima Indiei. O data cu decaderea Califului Abbasid, in Peninsula Arabica iau nastere, in secolele 9 – 10, mici principate feudale, care ajung, in secolul xvi SUB suzeranitatea Imperiului Otoman, situatie mentinuta, cu intreruperi, pana in 1918.
Muhammad Ibn al-Wahhab pune in Nejd, dupa 1740, bazele unei secte islamice puritane si militante, castigand de partea sa si pe emirul de Daraiyya, Muhammad Ibn Saud, fondatorul actualei dinastii dominatoare din Arabia Saudita. Ibn Saud si fiul sau cuceresc Nejdul, unificand aproape intreaga peninsula sub autoritatea dinastiei saudite, dar statul Wahhabit este infrant, in 1818, de forte britanice si egiptene. Esueaza, astfel, prima tentativa de constituire a unui stat saudit. Incepand cu anulL 1902, Abd al-Aziz II Ibn Saud (1902 –1953), emir din Nejd si imam al wahhabitilor, reconstituie statul wahhabit si uneste sub autoritatea sa cea mai mare parte a Peninsulei Arabice.
La 23 septembrie 1932 el ia titlul de rege al Arabiei


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.