Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Casa de Hohenzollern
1.231 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ludwig Feuerbach
1.018 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georg Friedrich Wilhelm Hegel
1.539 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Friedrich Nietzsche / Documentar biografic
1.133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Camille Saint-Saens - Compozitor francez (1835 - 1921)
1.431 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Camera de Chihlimbar a lui Petru cel Mare
1.092 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Friedrich Hegel
412 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Friedrich August von Hayek - laureat al Premiului Nobel
1.220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Voltaire,
909 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georg Wilhelm Friedrich Hegel
1.314 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Friedrich Engels

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.12.2013  Adauga la favorite 1.060 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Friedrich Engels (n. 28 noiembrie 1820 – d. 5 august 1895) a fost un filozof politic german, din secolul al XIX-lea. Impreuna cu partenerul sau, mai bine cunoscutul Karl Marx, Engels a dezvoltat teoria comunista, a fost coautor al Manifestului Partidului Comunist (1848). Engels a editat mai multe volume din Das Kapital (Capitalul), dupa moartea lui Marx.
Engels s-a nascut in Barmen-Elberfeld (acum Wuppertal), primul fiu al al unui industrias german din domeniul textilelor. Tatal si-a trimis fiul, inca tanar, in Anglia sa ajute la conducerea fabricii de bumbac a familiei din Manchester. Socat de saracia larg raspandita si de exploatarea nemiloasa a muncitorilor englezi, el a inceput sa scrie un raport care a fost publicat in 1845 sub numele de Conditia clasei muncitoare in Anglia in 1844.

In acelasi an, Engels a inceput sa contribuie la jurnalele numite Analele Franco-Germane, care au fost editate si publicate de Karl Marx in Paris. Dupa ce s-au intalnit pentru prima oara, au descoperit ca au o viziune similara asupra capitalismului si au decis sa conlucreze mai strans. Dupa ce Marx a fost deportat din Franta in ianuarie 1845, cei doi au decis sa se mute in Belgia, unde exista o mai mare libertate de expresie decat in alte tari din Europa.

In iulie 1845, Engels l-a luat pe Marx in Anglia. Aici, a intalnit o muncitoare irlandeza numita Mary Burns, cu care a trait pana ce aceasta a murit; dupa aceea a trait cu sora ei, Lizzie. Aceasta femeie l-a introdus, se pare, in miscarea chartista, ai carei lideri i-a intalnit, inclusiv pe George Harney. Engels si Marx s-au reintors la Bruxelles in ianuarie 1846, unde au pus bazele Comitetului de Corespondenta Comunista. Planul lor era sa-i uneasca pe liderii socialisti din toata Europa. Socialistii din Anglia, influentati de ideile lui Marx, au tinut o conferinta in Londra, unde au format o noua organizatie numita Liga Comunista. Engels a participat la conferinta in calitate de delegat si a avut o mare influenta asupra dezvoltarii strategiei de actiune.





Friedrich Engels intr-o imagine din tineretea sa
In 1847, Engels si Marx au inceput sa scrie impreuna o brosura, bazata pe lucrarea lui Engels Principiile Comunismului. Brosura de 12.000 de cuvinte a fost scrisa in sase saptamani si era astfel conceputa incat sa faca teoria comunismului accesibila unui public cat mai larg. Lucrarea a fost numita Manifestul Comunist si a fost publicata in februarie 1848. In martie, atat Marx cat si Engels au fost expulzati din Belgia. S-au mutat in Koln, unde au inceput sa publice un ziar radical, Noua Gazeta Renana.

Engels a fost un participant activ la Revolutia din 1848, luand parte la revolta din Elberfeld. Engels a luptat in campania Baden impotriva prusacilor (iunie – iulie 1849) ca adjutant al lui August Willich, care era conducatorul Corpurilor Libere in revolta din Baden-Palatinate
Dupa 1849, atat Engels cat si Marx au fost siliti sa paraseasca tara si sa se mute la Londra. Autoritatile Prusiei au facut presiuni asupra guvernului britanic pentru a-i expulza pe cei doi, dar Prim-ministrul de atunci, John Russell, nu a fost de acord cu cererea prusaca.

Numai cu banii pe care ii putea castiga Engels, familia Marx a trait in mare saracie. Pentru a-l ajuta pe Marx cu ceva bani, Engels s-a reintors la munca in fabrica tatalui sau din Manchester, inainte de a se muta in Londra, in 1870. Dupa moartea lui Marx din 1883, Engels si-a dedicat restul vietii traducerii si editarii scrierilor lui Marx. Totodata, a fundamentat teoria socialismului stiintific, sub denumirea de materialism dialectic, prin cea mai relevanta dintre scrierile sale, Dezvoltarea socialismului de la utopie la stiinta 1880, o brosura rezumativa a lucrarii sale de mai mari dimensiuni Domnul Eugen Duhring revolutioneaza stiinta, cunoscuta si ca Anti-Duhring 1878. Friedrich Engels murit in 1895, la Londra


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.