Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dadaism
934 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 lucruri pe care nu le știai despre cafea
909 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pasiunea pentru parfum: povestea adevarata a parfumului
16 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nicolae Iorga
1.315 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Barbati cu voce de copii
745 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Ecaterina a II-a a Rusiei / Palatul de vara
1.559 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce stim si ce nu stim despre Jean Jacques Rousseau
1.540 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cainii au sentimente?
654 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ludovic al XIV-lea al Frantei
1.678 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Simon Bolivar
1.083 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Voltaire,

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.12.2015  Adauga la favorite 826 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Voltaire, pe numele sau adevarat Francois-Marie Arouet, (n. 21 noiembrie 1694 la Paris - d. 30 mai 1778 la Paris), a fost un scriitor si filozof al Iluminismului francez.

Fiind fiul unui notar avut, Voltaire a mers la colegiul iezuit Louis-le-Grand. Aici si-a descoperit spiritul critic. Unchiul sau l-a introdus in cercul deistilor. La rugamintea tatalui sau, in 1711 a inceput Dreptul, pe care nu avea sa-l termine, interesat fiind mai mult de discutiile intelectualilor, scriitorilor si aristocratilor, ce se desfasurau in palatele sau in cafenelele din Paris. Din pricina viziunilor sale critice, pe care le reda in batjocura, a fost intemnitat in 1717 pentru unsprezece luni la Bastilia. Fiind amenintat de o noua arestare in Franta, a petrecut un timp (din 1726 pana in 1729) in Anglia. Acolo, el a fost influentat de empirismul lui John Locke Empirismus si de nou-aparutul deism. In ale sale Lettres philosophiques, a detaliat liberalismul englez (1731).

Ca deist si francmason, Voltaire a practicat criticismul in fiecare forma a religiei institutionale, dar si in neintelegerile politice. El s-a autonumit Theist, un om cu credinta in Dumnezeu, dar care a renuntat la crestinism. Cand a fost emis un nou mandat de arestare impotriva lui in 1734, el a fugit in Lorena. Din 1734 pana in 1748, a trait cu prietena sa Emilie du Chatelet la Castelul Cirey in Champagne. Aici si-a scris memoriile, tratatele de stiinte naturiste, istorie si politica, dar si opere dramatice si poetice. Prin mijlocirea Madamei de Pompadour la curtile regale, Voltaire a fost numit istoriograf si acceptat in Academia Franceza. Frederic cel Mare, care apartinea el insusi spiritelor iluminate ale secolului XVIII, l-a luat cu el in 1750 la Potsdam, unde si-a putut exprima credintele sale anticlericale si unde a putut lucra la o istorie universala, a putut colabora la Encyclopedie a lui Denis Diderot si unde a putut scrie primele articole pentru Dictionnaire philosophique portatif. Totusi, Voltaire a ajuns la contradictii cu Friedrich al II-lea, asa incat a fost necesar sa paraseasca Potsdamul in 1753. Voltaire a continuat sa se ingrijeasca de corespondenta cu Friedrich cel Mare . In 1755 s-a stabilit langa Geneva, unde si-a petrecut pe proprietatea sa din Ferney ultimul deceniu ca "inteleptul din Ferney".

Voltaire a ramas celebru pentru ocara sa periculoasa. Cand au fost indepartati jumatate din caii grajdurilor regale din motive economice, el a propus ironic, ca ar fi fost mai bine sa fi fost eliberati jumatate din magarii de la curtea regala. Pe de alta parte a devenit cunoscut si pentru toleranta sa. Astfel si-a exprimat odata punctul sau contradictoriu fata de un adversar: "Parerea dumneavoastra mi se pare respingatoare, dar m-as lasa omorat, pentru ca dumneavoastra sa puteti sa v-o exprimati." Conceptia sa politica se intemeiaza pe armonia dintre monarhii care detin puterea politica si filozofii care detin intelepciunea. De asemenea, Voiltaire reprezinta spiritul cel mai inalt al epocii sale, doctrina sa fiind unul din fundamentele Revolutiei din 1789. Voltaire a fost impreuna cu Jean-Jacques Rousseau un initiator al Revolutiei franceze. Mari realizari ii sunt atribuite si ca istoric iluminist. In Dictionnaire philosophique


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.