Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Paris eiberat de trupele americane in August 1944
930 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  1940-1944: Cand Parisul era german
379 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Al doilea Razboi Mondial. (Partea II) Cotitura radicala
1.465 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Personaje ale nazismului - Vulpea desertului
1.330 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Atentat Impotriva Lui Hitler
1.666 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Operatiunea Market Garden-Batalia pentru Arhem
1.661 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  23 august 1944, cel mai controversat moment al istoriei
348 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Waterloo 1815 / Documentar istoric
2.622 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mineriada Piata Universitatii 13-15 iunie 1990
1.052 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  August 1944 - Trupele maghiare in Polonia
767 vizite - 0 comentarii
adaugat de calul
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

6 iunie 1944 - Debarcarea trupelor aliate in Normandia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.12.2013  Adauga la favorite 1.732 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Anul 1943 fusese, pentru industria de razboi germana, unul de varf. Cu toate bombardamentele aviatiei anglo-americane, cu toate rateurile de pe frontul de Est, cu toate sabotajele, industria aflata sub conducerea competenta si autoritara a lui Albert Speer reusise sa asigure combatantilor tot ce le era necesar. Si inca ceva pe deasupra, caci noile arme, inclusiv bomba atomica, aflate pe plansetele proiectantilor sau in poligoanele de testare, fagaduiau o sporire semnificativa a puterii de foc a Wehrmacht-ului. Anul 1944 urma, asadar, sa se desfasoare sub auspicii favorabile pentru Fuhrer si pentru cel de-al III-lea Reich.


Ideea unei debarcari in Franta prinsese contur, in mintea si planurile aliatilor, de mai multa vreme: ar fi fost nu numai o mult asteptata revansa pentru dezastrul englez de la Dunkerque, din 1940, ci si un raspuns cat se poate de concret la cererile „tatucului“ de la Kremlin: pentru Stalin, „deschiderea celui de al doilea front“, cum o numea el in corespondenta cu Churchill si Roosevelt, ajunsese o idee fixa.

Ca sa nu mai vorbim de orgoliul generalului De Gaulle, caruia debarcarea i-ar fi prilejuit miscarea de deschidere in ceea ce urma sa insemne eliberarea Frantei si, nu mai putin, instaurarea puterii gaulliste intr-o tara ai carei locuitori ajunsesera la un „modus vivendi“, ca sa nu zicem concubinaj, destul de profitabil cu ocupantul. Ca orice eveniment a carui iminenta este – pentru toata lumea – indubitabila, debarcarea s-a produs pe neasteptate, cel putin pentru nemti.

Secretul pregatirii si desfasurarii a ceea ce primise numele de cod „Operatiunea Overlord“ a fost unul impecabil: bine gandit, in toate amanuntele, si pazit cu strasnicie. In economia celui de-al doilea Razboi Mondial (atat de bogat, totusi, in batalii istorice, intorsaturi neasteptate ori spectaculoase rasturnari de situatie), Ziua cea mai Lunga – cum, intr-o carte celebra, a fost numit acel 6 iunie 1944 – este, poate, momentul de varf. Punctul de cotitura. Lovitura de maestru, care a pecetluit – definitiv si irevocabil – soarta Germaniei hitleriste. A fost, cum se zice, inceputul sfarsitului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.