Odata cu intrarea S.U.A. in razboi, acesta a devenit mondial. Numarul soldatilor a crescut de la 2 milioane la 12 milioane.
Sub Moscova germanii au suferit primul lor esec, de la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
La 8 septembrie 1941, germanii au asediat orasul simbol al Uniunii Sovietice - Leningradul. Asediul a durat pana la 27 ianuarie 1944. Numarul oamenilor care si-au pierdut viata in orasul asediat a fost mai mare decat numarul soldatilor americani si britanici cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Majoritatea au murit de frig si foamete.
Dupa esecul de sub Moscova, Hitler va relua atacurile, dar succesul va trece de partea aliatilor. Lovitura de gratie, germanii o vor primi de la sovietici in bataliile de la Stalingrad (28 iunie 1942) si Kursk (5-13 iulie 1943, care mai este numita si Batalia Tancurilor) si de la anglo-americani - in batalia de la El-Alamein (Nordul Africii). Din acest moment incepe asa-numita cotitura radicala in cel de-al doilea Razboi Mondial. In timpul bataliei de la Stalingrad s-a remarcat Gheorghi Jucov, care va deveni ulterior, maresalul armatei sovietice, iar in batalia de la El-Alamein s-au confruntat doi titani ai strategiilor militare: Erwin Rommel si Bernard Montgomery.
Dupa aceste batalii, aliatii vor continua ofensiva impotriva Italiei. La 25 iulie 1943, regele Italiei il va demite pe Mussolini, iar la 13 octombrie 1943 - Italia va declara razboi Germaniei. Soarta lui Mussolini a fost pecetluita.
In aceeasi luna, la Moscova a avut loc o conferinta unde s-a discutat si problema deschiderii celui de-al doilea front in Europa. Acest subiect a fost concretizat la Conferinta de la Teheran (noiembrie-decembrie 1943). Numele de cod al operatiunii a fost Overlord sau Ziua Z. Debarcarea aliatilor va avea loc la 6 iunie - 19 august 1944 in Nordul Frantei.
La 25 august 1944, aliatii reusisera sa elibereze Parisul, iar in octombrie - toata Franta.
Intre timp, pe frontul de Est, avea loc operatiunea Iasi-Chisinau, iar la 23 august 1944, Romania a iesit din randurile tarilor Axei, alaturandu-se Natiunilor Unite. La 5 septembrie 1944, URSS declara razboi Bulgariei.
Pe parcursul conflagratiei mondiale, Cei Trei Mari s-au intalnit de trei ori: la Teheran (1943), la Yalta (februarie 1945) si la Potsdam (iulie-august 1945) - unde au discutat despre strategii, soarta tarilor dupa finisarea razboiului, impartirea Germaniei in zone de influenta, dar si despre reparatiile de razboi.
Totusi, la finele anului 1944, Germania hitlerista inca mai avea un potential de lupta redutabil (9 milioane de soldati, 7 mii de avioane si 13 mii de tancuri). Cu toate acestea, armatele sovietica si americana vor lansa o ofensiva decisiva impotriva trupelor Axei si vor jonctiona la 25 aprilie pe raul Elba. Tot in aprilie, sovieticii, in frunte cu Jukov au incercuit Berlinul. Peste 5 zile (30 aprilie 1945) Hitler se sinucide, iar la 7 mai 1945, generalul Jodl semneaza capitularea neconditionata a Germaniei. Atentie! PENTRU CA REPREZENTANTUL SOVIETIC NU ERA PREZENT, ARE LOC REPETAREA SEMNARII ACTULUI DE CAPITULARE A DOUA ZI, PE 8 MAI IN FATA LUI JUCOV. LA ACEL MOMENT, DUPA ORA MOSCOVEI ERA TRECUT DE 12 NOAPTEA, DECI - ERA 9 MAI!
Desi Germania a capitulat, Japonia a decis sa continue lupta pana la capat. Stalin a promis americanilor ca va declara si el razboi Japoniei. Soarta principalelor batalii s-a decis in confruntarile aeronavale.
Pentru a pune capat mai repede razboiului, presedintele S.U.A. Truman a decis folosirea bombei atomice. La 6 si 9 august 1945 bombele au fost aruncate asupra oraselor Hiroshima si Nagasaki. Imediat au murit 200 000 de oameni.
La 2 septembrie 1945, pe cuirasatul Missouri, Japonia a semnat actul de capitulare neconditionata.
S-a sfarsit al Doilea Razboi Mondial - o catastrofa mondiala in care nu au existat invingatori. Urmarile conflagratiei au fost pe masura: 70 milioane de morti, pierderi materiale estimate la 1500 mlrd $, Europa va pierde locul I, in ceea ce priveste dezvoltarea economica, militara, culturala, iar Europa si Germania va fi impartita intre invingatori. Asa va incepe Razboiul Rece.