Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF) a fost creat de catre Ansmablul General al Natiunilor Unite in 1946. In 1953, numele sau a fost scurtat in Fondul pentru Copii al Natiunilor Unite, dar mai este inca cunoscut sub acronomimul sau popular. Cu sediul in New York, UNICEF ofera asistenta umanitara si pentru dezvoltare copiilor si mamelor lor in tarile in curs de dezvoltare. O agentie fondata prin voluntariat, UNICEF supravietuieste prin fonduri guvernamentale si donatii private. UNICEF a primit in 1965 Premiul Nobel pentru Pace.
UNICEF se concentreaza in principal pe 5 prioritati de baza: Educatia fetelor, Plus de imunizare, Protectia copilului, HIV/SIDA, si Copilarie pentru copii. Alte prioritati includ supravietuirea copiilor, copilul si familia si sporturi pentru dezvoltare.
Imbunatatirea naturii acestor prioritati se face printr-o gama de 14 metode, incepand cu interventii directe si legale, educatie si pana la colectare de date prin cercetari si recensaminte.
ducatia este o metoda sigura pentru imbunatatirea vietii tuturor oamenilor, inclusiv a copiilor. Educarea tinerelor fete asigura beneficii spectaculoase pentru generatiile prezente si viitoare si influenteaza in mod deosebit o serie de prioritati ale UNICEF cuprinzand supravietuirea copiilor, copii cu familie, imunizare si protectia copilului.
Scopul UNICEF este de a atrage cat mai multe fete in scoli, garantia ca urmeaza cursurile si ca isi insusesc deprinderile de baza necesare pentru a reusi mai tarziu in viata. Ca parte a eforturilor neintrerupte de asigurare a dreptului la educatie a fiecarui copil: baiat sau fata, strategia de accelerare a UNICEF este de crestere rapida a numarului de fete inscrise in scoli in 25 de tari stabilite, in perioada 2002-2005.
Ce aduce in plus programul sunt interventiile suplimentare. Incepand cu educarea in ceea ce priveste suplimentele nutritionale si continuand cu plasele de tantari tratate cu insecticide, aceste servicii de salvare a vietii fac din programele de imunizare instrumente puternice in slujba sanatatii copiilor.
In fiecare zi copii sunt obligati sa fie soldati, sa se prostitueze, sa faca munci necalificate sau sa fie servitori. Ei sunt abuzati, exploatati, sunt subiect de violenta iar consecinta este ca devin copii analfabeti, bolnavi si secatuiti. UNICEF incearca pe toate caile sa ofere protectie si suport, ca sustinatori ai drepturilor copilului, prin programe de retragere a copiilor din armata, lucrand cu persoane individuale, grupuri civice, la nivel guvernamental si cu persoane din sectorul privat pentru a realiza schimbari pozitive.
Fiecare copil trebuie sa aiba asigurat cel mai bun start in viata : viitorul lor si intradevar viitorul comunitatilor, natiunile din care fac parte si intreaga lume depind de aceasta. [2]
UNICEF recurge la metode sigure ce cuprind urmatoarele pincipii:
Ingrijire medicala preventiva si curativa ce include imunizare, alimentatie corespunzatoare si apa potabila, asigurarea unei igiene minime pentru fiecare copil, pentru cei care ii ingrijesc, precum si pentru comunitatile din care fac parte.
Copii trebuie sa aiba certificat de nastere, sa fie protejati contra abuzurilor si a neglijentei, sa li se ofere dragoste si ajutor psiho-social precum si ajutor pentru educatie de mici.
Fetele si femeile, in special, trebuie sa aiba o buna alimentatie si ingrijire medicala, educatie, ajutor familial, iar drepturile lor trebuie sa fie respectate. Ele trebuie sa fie informate despre riscurile de accidentare si imbolnavire pentru ele insele precum si pentru copii lor, in ceea ce priveste sarcina si alaptarea la san. Sanatatea si supravietuirea mamei este strans legata de sanatatea si supravietuirea copiilor lor.