Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Thomas Hardy
821 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thomas Hardy.
724 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povesti oceanice Lamantini si Mola
201 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  72 de ore cu strainii care au vazut extraterestri
174 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thomas Hardy.
494 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Blestemul statuilor grecesti
1.362 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Blestemul statuilor grecesti
823 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  John Fowles
957 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thomas Jefferson
1.045 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arthur Stanley Jefferson
30 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Thomas Hardy

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.10.2013  Adauga la favorite 764 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Thomas Hardy, (n. 2 iunie 1840 — d. 11 ianuarie 1928) a fost un scriitor si poet naturalist britanic, cunoscut pentru romanele sale „Tess" si „Departe de lumea dezlantuita". Evenimentele din majoritatea operelor sale se desfasoara in comitatul semi-imaginar Wessex si sunt marcate de descrieri poetice si fatalism.

Prin opera sa, caracterizata prin studiul amanuntit al caracterelor si ambiantelor, simpatie umana pentru eroi, prin viziunea fatalista si pesimista, se opune conventionalitatii epocii victoriene.

Thomas Hardy s-a nascut la Higher Bockhampton, un satuc din parohia localitatii Stinsford, la est de Dorchester in comitatul Dorset. Tatal sau a fost un zidar si constructor local. Mama lui Hardy a fost o femeie educata si ambitioasa, contribuind la educatia fiului ei pana la implinirea varstei de 16 ani, cand a devenit ucenicul lui John Hicks, un arhitect local. Hardy a studiat arhitectura la Dorchester pana in 1862, cand s-a mutat la Londra. Cinci ani mai tarziu s-a intors la Dorset pentru a lucra ca asistentul lui Hicks. A fost premiat de Institutul Regal al Arhitectilor Britanici si de Asociatia Arhitecturala.

In 1870, Hardy a cunoscut-o pe Emma Lavinia Gifford, care i-a devenit sotie in 1874. Desi pana la urma s-au despartit, decesul ei in 1912 a avut un efect traumatic asupra lui. A calatorit la Cornwall pentru a revedea locuri legate de ea si de tineretea lor, si a scris o serie de poezii intre 1912-13, prin care si-a exprimat durerea. Desi in 1914 s-a casatorit cu secretara sa Florence Dugdale, care era cu 40 de ani mai tanara si pe care a cunoscut-o in 1905, Hardy a ramas preocupat de decesul subit al Emmei, incercand sa-si invinga remuscarea compunand poezii.

Scriitorul Robert Graves, in autobiografia sa "Goodbye to All That", isi aminteste de intalnirea cu Hardy la Dorset la inceputul anilor 1920. Hardy a fost o gazda primitoare pentru Graves si proaspata lui sotie, si l-a incurajat pe tanarul autor in domeniul scrisului.

Viata religioasa a lui Hardy pare sa fi fost un amestec de agnosticism si spiritism. Totusi el a scris deseori despre fortele spirituale care controleaza universul mai mult prin indiferenta sau capriciu decat prin reguli stricte. De asemenea, Hardy a dovedit in lucrarile sale o anume fascinatie referitor la fantome si spirite. In ciuda acestor sentimente, Hardy a avut totusi o legatura emotionala puternica fata de ritualurile Bisericii Crestine, mai ales cele din comunitatile rurale, care au avut o influenta formativa in timpul copilariei sale. Unii critici literari au atribuit perspectiva cenusie din mai multe romane ale sale ca fiind reflectiva a parerii sale ca nu exista Dumnezeu.
Hardy a facut o infectie la plamani in decembrie 1927 si a murit in ianuarie 1928, dupa ce a dictat ultimul sau poem sotiei, pe patul mortii. Inmormantarea sa, pe 16 ianuarie la catedrala Westminster Abbey, a fost un eveniment controversat: familia si prietenii au dorit ca locul de veci sa fie la satul natal Stinsford, dar executorul sau, Sir Sydney Carlyle Cockerell, a insistat sa fie la "Poets' Corner" (Coltul Poetilor, o sectiune de la Westminster Abbey unde se afla urnele a numerosi poeti si scriitori britanici). S-a ajuns la un compromis prin care inima sa a fost ingropata la Stinsford cu Emma, iar cenusa a fost depusa la Coltul Poetilor din Catedrala Westminster.

Opera lui Hardy a fost admirata de multi autori, printre care D.H. Lawrence si Virginia Woolf. In 1910 i s-a acordat Ordinul Britanic de Merit.

La scurt timp dupa deces, corespondenta si notele sale au fost arse de executorul sau. Doisprezece dosare au ramas, unul din ele continand note si extrase de articole de ziar din anii 1820, folosite de Hardy in ultimele sale lucrari


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.