Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Oamenii pesterilor
1.633 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Homo Sapiens - Originile omenirii
313 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Omul de Neanderthal si Homo sapiens
864 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insulei Flores, pamantul care micsoreaza mamiferele
402 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cucerirea lumii
572 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine erau neanderthalienii?
392 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine erau oamenii de Neanderthal?
351 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea evolutiei – Sexul
803 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dezvaluiri despre primii oameni preistorici
134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Papua Noua Guinee-in gura lupului la triburi papuase
174 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Homo Naledi – O noua specie hominida

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.12.2018  Adauga la favorite 568 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Descoperirea unei noi specii de hominizi a fost anuntata in data de 10 septembrie 2015 de catre University of Witwatersrand, National Geographic Society si South African Department of Science and Technology/National Research Foundation (DST/NRF). Noua specie, Homo Naledi, arunca o noua lumina asupra originii si a diversitatii speciilor hominide, membrii acesteia practicand rituri funerare, un comportament despre care s-a crezut anterior ca este caracteristic doar omului. Cercetatorii de la Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology din Leipzig, Germania, au participat la aceasta cercetare.




Oamenii de stiinta au anuntat ca s-au descoperit mai mult de 1.550 fragmente osoase hominide, ceea ce inseamna cel mai mare numar de fosile hominide descoperite pana in prezent, in Africa, intr-un singur loc. Descoperirea initiala a avut loc in anul 2013 intr-o pestera cunoscuta sub numele Rising Star, aflata in situl arheologic denumit „Leaganul Umanitatii" aflat la aproximativ 50 kilometri nord-vest de Johannesburg, Africa de Sud. Descoperirea a fost facuta de catre oamenii de stiinta de la Wits University si de catre speologi voluntari. Fosilele se aflau intr-o camera aflata la aproximativ 90 de metri adancime fata de intrarea intr-o pestera, accesul in aceasta fiind posibil numai printr-un tunel stramt.


Pana in prezent s-au identificat ramasitele a cel putin 15 hominizi din aceeasi specie, doar o mica parte din fosilele despre care se crede ca exista acolo. „Am descoperit o noua specie a stramosului nostru", a declarat liderul echipei de cercetatori, Lee Berger, profesor la Evolutionary Studies Institute al University of the Witwatersrand si National Geographic Explorer-in-Residence, cel care a condus doua expeditii care au descoperit si recuperat fosilele. „Aceasta este o descoperire extrem de importanta", a declarat Terry Garcia de la National Geographic Society.

Homo Naledi a fost denumit dupa pestera Rising Star – „naledi" inseamna „stea" in limba locala sesotho. „In general, Homo Naledi arata ca alti oameni primitivi gasiti in Africa, dar acesta are, de asemenea, unele trasaturi specific umane care sunt suficiente pentru a justifica plasarea acesteia in genul Homo", a declarat John Hawks de la University of Wisconsin, Madison, SUA. „Homo Naledi avea un creier mic, cam cat o portocala de marime medie si un corp agil". Homo Naledi avea in medie o inaltime de 1,5 metri si o greutate de 45 kilograme.

Dintii lui Homo Naledi erau relativ mici, ca la Homo Habilis. „Forma mainilor sugereaza faptul ca acesta putea manui unelte", declara Tracy Kivell de la University of Kent, Marea Britanie si Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology din Leipzig. „Surprinzator, Homo Naledi avea degete extrem de curbate, mai curbate decat la orice alta specie de hominizi primitivi, ceea ce demonstreaza in mod clar capacitatile sale de catarator".



Acest lucru contrasteaza cu picioarele lui Homo Naledi, care sunt „practic imposibil de distins de cele ale oamenilor moderni", a declarat William Harcourt-Smith de la Lehman College, CUNY si American Museum of Natural History. Picioarele sale lungi sugereaza ca acesta se putea deplasa pe distante mari. „Prin aceste caracteristici anatomice, Homo Naledi se diferentiaza fata de orice specie cunoscuta anterior", a adaugat Berger.



Probabil cel mai remarcabil aspect este concluzia cercetatorilor privind practicile funerare ale acestui hominid primitiv – un comportament care este de obicei considerat a fi specific oamenilor. Fosilele apartineau unor sugari, copii, adulti si persoane in varsta, iar acestea au fost gasite intr-o camera subterana pe care echipa de cercetatori a denumit-o Camera Dinaledi sau „Camera de Stele", in sesotho. Acea camera a fost „intotdeauna izolata de alte camere si nu s-a aflat niciodata in contact cu lumea de la suprafata", a declarat Paul Dirks de la James Cook University din Australia. „Este important ca oamenii sa inteleaga ca in acea camera izolata nu am gasit practic decat ramasite umane. Fosilele animale pe care le-am identificat sunt practic nesemnificative". „O astfel de situatie este fara precedent in cazul siturilor cu fosile hominide", a spus Hawks.

Cu privire la motivul prezentei acelor fosile in camera subterana, „Ne-am gandit la mai multe scenarii, inclusiv la varianta unui atac al unor pradatori, un dezastru, o moarte colectiva accidentala sau la o capcana. In final am renuntat la toate aceste ipoteze", afirma Lee Berger. „Cel mai plauzibil scenariu este ca am descoperit o noua specie din genul uman, care practica rituri funerare", a adaugat el.

Fosilele celor 15 hominizi au fost exhumate intre anii 2013 si 2014 si ele au fost analizate in mai 2014. Mai mult de 50 de oameni de stiinta cu experienta, printre care cercetatori cu o experienta in domeniu de 35 ani, au venit pentru a studia si analiza tezaurul de fosile si pentru a intocmi lucrari stiintifice. „A fost pentru prima data in paleoantropologie cand hominizii fosili au fost studiati in acest fel si a fost o experienta de lucru incredibila", a declarat Kivell.

Mai sunt multe de descoperit in pestera Rising Star. „Incaperea nu si-a dezvaluit inca toate secretele", afirma Berger. „Acolo s-ar mai putea afla sute, daca nu chiar mii de fosile de Homo Naledi".

Traducere si adaptare dupa Homo naledi – our new relative


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.