Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  In cautarea civilizatiei disparute – Cunoasterea uitata
432 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  EXTRATERESTRII au construit PIRAMIDELcartea Geneza
380 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conacul abandonat al unei batrane de 99 de ani
146 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tinutul de legenda al Hiperboreenilor
795 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tangoul
1.066 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  8 MOTIVE PENTRU CARE NU ERA USOR SA FII SPARTAN
137 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum era viata normala in Egiptul antic?
462 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum era viata normala in Egiptul Antic?
273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cunoasterea uitata
508 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce s-a intamplat t DUPA ce dinozaurii au disparut
120 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Era uitata

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.10.2023  Adauga la favorite 140 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Astazi, un numar mare de animale disparute ne sunt mai familiare decat unele specii inca vii. Printre ei, dinozaurii sunt unul dintre ei. Diplodocusul este mai faimos decat aardvark, iar tiranozaurul este mai faimos decat peramele. Dinozaurii apartin culturii populare. Timp de peste 160 de milioane de ani, aceste creaturi maiestuoase au dominat Pamantul, ocupand cele mai multe nise ecologice si lasand putine locuri altor specii. Pamantul s-a confruntat, de cinci ori, cu rasturnari majore care au avut un impact fundamental asupra restului istoriei sale. Cand au disparut in timpul celei de-a cincea extinctii in masa, dinozaurii au lasat un gol incomensurabil. Dar nenorocirea unora facand fericirea altora, acest vid a permis evolutia mamiferelor si pasarilor, care astazi sunt grupuri foarte diversificate de animale. Fara aceasta extinctie, dinozaurii ar fi continuat probabil sa domine viata pe Pamant, iar alte animale nu ar fi avut ocazia sa-si faca un loc. Extinctiile in masa schimba regulile jocului si redistribuie cartile condamnand anumite grupuri si oferind noi oportunitati altora. Cand dinozaurii au disparut, stramosii nostri indepartati au supravietuit. Cum arata Pamantul dupa ce dinozaurii au disparut?

Cum a putut viata de pe Pamant sa-si revina dupa cataclismul care a distrus dinozaurii gigantici? : • O extinctie in masa este un eveniment care seamana cu o criza biologica relativ scurta la scara timpului geologic. Cel putin 75% dintre speciile de animale si plante dispar de pe intreaga suprafata a Pamantului. In ultimii 500 de milioane de ani, viata de pe planeta a suferit cinci extinctii in masa. Astazi, peste 99% din toate organismele care au trait pe Pamant sunt disparute. Fenomenul disparitiei speciilor nu mai este surprinzator. Speciile sunt mortale. Fiecare dintre marile extinctii in masa joaca un rol in istoria lumii vii, conducand-o pe noi cai, fauna si flora decimate fiind fortate sa evolueze. Extinctia Ordovician-Siluriana a avut loc acum 444 de milioane de ani. Un eveniment geologic a provocat un episod de glaciare. Cantitati considerabile de apa au fost prinse intr-o calota glaciara care ocupa de trei ori suprafata Antarcticii de astazi. Acest eveniment a dus la disparitia a 85% din toate speciile terestre. Extinctia Devonianului a inceput acum 383 de milioane de ani. Probabil din cauza unui episod puternic de vulcanism, pulsurile au facut ca nivelul de oxigen din oceane sa scada brusc. 75% dintre specii au disparut in timpul acestei extinctii in masa. A treia extinctie in masa, extinctia Permian-Triasic, a avut loc acum 252 de milioane de ani. Aceasta este cea mai mare catastrofa pe care viata de pe Pamant a cunoscut-o vreodata. Peste 90% dintre specii au fost ucise. Padurile distruse vor avea nevoie de mai mult de 10 milioane de ani pentru a se recupera. Cu aproximativ 200 de milioane de ani in urma, Pamantul a suferit extinctia Triasic-Jurasic. Evenimentele geologice au determinat incalzirea suprafetei pamantului si o crestere a concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera. Aceasta este o noua lovitura pentru viata de pe Pamant, pierzand pana la 80% din speciile terestre si marine. A cincea si ultima extinctie in masa a fost cea a Cretacic-Paleogenului, provocand disparitia celebrilor dinozauri non-aviari.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.