Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Colina crucilor
1.122 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lion Feuchtwanger partea a IV-a
1.128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea III – Razboiul ideilor
733 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Serghei Rahmaninov
1.081 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea IV – Sfarsitul Inchizitiei
773 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Papa Francisc-biografie
622 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ALEXANDRU IOAN CUZA si ION ROATA
783 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Papa Francisc - Primul papa iezuit
1.312 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce stia Papa despre Holocaust?
380 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava
220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Papa Ioan - Paul al II - lea

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.09.2013  Adauga la favorite 703 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Karol Wojtyla s-a nascut intr-o familie modesta, fiu al unui ofiter in retragere. Cand era in varsta de 9 ani si-a pierdut mama. Dupa absolvirea liceului Marcin Wadowita, s-a inscris, in anul 1938, la cursurile Facultatii de Litere si Filozofie a Universitatii Jagielloniene din Cracovia. In timpul celui de-al doilea razboi mondial si al ocupatiei naziste a Poloniei, Universitatea Jagielloniana a fost inchisa si Karol Wojtyla a fost nevoit sa munceasca intr-o fabrica de produse chimice. Isi pierde tatal in 1941. Din anul 1942 a urmat studii universitare de teologie la Cracovia, sub indrumarea cardinalului Adam Sapieha, si la 1 noiembrie 1946 a fost hirotonit ca preot catolic, la Cracovia. La scurt timp dupa aceea, a fost trimis la Vatican, unde a studiat, la Universitatea Papala Angelicum, sub indrumarea dominicanului Garrigou-Lagrange. In 1948, a obtinut doctoratul in teologie cu o teza despre "Credinta in gandirea Sfantului Ioan al Crucii". Reintors in Polonia, detine mai multe parohii in Cracovia si obtine in acest timp doctoratul in Filosofie cu o teza asupra filosofului german Max Scheler. In 1953 i se incredinteaza catedra de Teologie morala si etica sociala la Facultatea de Teologie din Cracovia. Cand aceasta a fost desfintata, in 1954, este numit profesor de Etica la Universitatea Catolica din Lublin. In acest oras fondeaza un Institut de Morala crestina, a carui directie o va detine pana in 1978. Papa Pius al XII-lea (1939-1958) il numeste, la 4 iulie 1958, episcop titular de Ombi si auxiliar de Cracovia, iar peste cateva luni, la 28 septembrie, in catedrala Wawel din Cracovia, este hirotonit episcop. In aceasta epoca si-a ales ca deviza "Totus tuus" ("Al tau intru totul"), in semn de devotiune fata de Fecioara Maria. Papa Paul al VI-lea (1963-1978) l-a numit, la 13 ianuarie 1964, arhiepiscop de Cracovia, iar la 26 iunie 1967, a fost facut cardinal. Imediat dupa decesul Papei Ioan Paul I (aflat in scaunul papal in intervalul august-septembrie 1978), a fost ales papa la 16 octombrie 1978, cel de-al 264-lea urmas al Sfantului Petru. A luat numele de Ioan Paul al II-lea si a fost incoronat ca Suveran Pontif la 22 octombrie 1978. Este primul papa polonez din istorie si unul dintre putinii care nu s-au nascut in Italia, primul de la Papa Adrian al VI-lea in 1522. Pontificatul papei Ioan Paul al II-lea a fost unul dintre cele mai lungi, al treilea ca durata, din istoria Bisericii Catolice. Acest termen este intr-un contrast extrem cu cel al predecesorului sau, Ioan Paul I care a avut un pontificat de numai 33 de zile si in memoria caruia si-a luat numele papal.

La 13 mai1981, Ioan-Paul al II-lea a scapat dintr-un atentat la viata sa, comis de Mehmet Ali Agca, care l-a impuscat de la mica distanta. La 6 ianuarie, 1995, Politia din Manila, Filipine a dejucat Operatiunea Bojinka, care era de fapt un plan pentru uciderea lui Ioan Paul al II-lea.

Dupa o lunga suferinta pricinuita de boala Parkinson, manifesta inca din 1990, se stinge din viata in resedinta sa papala din Vatican in ziua de 2 aprilie 2005 la ora 19:37 (UTC).

La inceputul pontificatului lui Ioan-Paul al II-lea, Sfantul Scaun avea relatii diplomatice cu 84 de state. Pana in 2003, numarul a fost marit la 172 de state. In acelasi timp, participa acum ca membru deplin sau ca observator in diverse organizatii internationale si regionale. Cele mai multe din vizitele sale internationale au fost realizate in dubla calitate, de sef de Stat si de sef al Bisericii Catolice.

Papa Ioan Paul al II-lea s-a angajat personal in atenuarea sau rezolvarea unor probleme complexe ale pacii interne si internationale: in Nigeria, in Chile, in Nicaragua, in Iugoslavia, in Orientul Apropiat, in Cuba, in Filipine...

Desi declara ca predica Evanghelia si nu Democratia, interventiile sale au constituit totdeauna un pericol pentru regimurile dictatoriale si, intr-adevar, a sustinut miscarile dizidente din fostul bloc sovietic, in special sindicatul "Solidarnosc" din Polonia si a jucat astfel un rol hotarator in prabusirea imperiului comunist din rasaritul Europei la sfarsitul anilor 80.

In iunie 1979, prima sa vizita in tara natala permite polonezilor "sa voteze cu picioarele", marile adunari prilejuite de prezenta sa intarind increderea in unitatea nationala, astfel incat in august 1980 grevistii de la Gdansk au rezistat tuturor presiunilor si comunistii au fost constransi sa recunoasca sindicatul liber Solidaritatea (Solidarnosc)! In ianuarie 1981, Lech Walesa este primit la Vatican, spre ingrijorarea intregii nomenclaturi comuniste, ulterior punandu-se la cale atentatul si recurgandu-se la legea martiala. In iunie 1983, o a doua vizita a Papei Ioan Paul al II-lea in Polonia reinsufleteste speranta de libertate in tot rasaritul Europei, care dealtfel va fi zguduit in curand de glasnost si perestroika, crezandu-se ca sistemul comunist mai poate fi reformat. A sprijinit in secret desfasurarea in Europa de Vest a rachetelor americane Pershing II si Tomahawk cu focos nuclear in cadrul Dublei Decizii NATO din 1979, pentru a restabili echilibrul nuclear si "balanta terorii". La 1 decembrie 1989, cand Mihail Gorbaciov vine la Vatican, pentru a se intalni apoi cu George Bush in Malta, in Europa rasariteana nu mai dainuia decat regimul lui Ceausescu, care in curand avea si el sa dispara.

In timpul pontificatului sau, papa Ioan Paul al II-lea a intreprins un mare numar de calatorii in diferite tari ale lumii. A pus mare pret pe dialogul ecumenic dintre diversele confesiuni ale religiei crestine si cu alte religii. In cursul unei vizite in Marea Britanie s-a intalnit cu regina Elisabeta a II a Angliei, capul Bisericii Anglicane si a avut o intrevedere cu arhiepiscopul de Canterbury.

In zilele de 7, 8 si 9 mai1999 s-a aflat in Romania, unde a avut contacte cu personalitatile locale ale Bisericii Ortodoxe. La Liturghia Pontificala celebrata in Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti l-a imbratisat pe cardinalul Alexandru Todea, aflat in scaunul cu rotile. In octombrie 2002 a avut loc calda primire la Vatican a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist.

In martie 2000, face o calatorie la Ierusalim unde viziteaza asezamantul "Yad Vashem" in memoria victimelor Holocaustului si se reculege la Zidul Plangerii. Este primul papa care a vizitat o sinagoga ( in Roma ) si o moschee ( in Siria, la Moscheea Omeyyada din Damasc ).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.