Mongolia (Mohron Ync in mongola) este o republica in Asia Centrala, invecinandu-se la nord cu Rusia si la sud cu Republica Populara Chineza. A fost centrul Imperiului Mongol in secolul 13, dar a fost condusa de dinastia manciuriana Qing, din secolul 18 si pana la formarea, cu asistenta sovietica, a unui guvern independent (in 1921). Ca urmare a prabusirii Uniunii Sovietice, Mongolia a adoptat o forma de guvernare democratica. A optsprezecea tara din lume ca suprafata, Mongolia are foarte putin teren arabil: predomina stepa, alaturi de munti(in nord si vest) si Desertul Gobi in sudul tarii. Cca. 30 la suta din populatia tarii este alcatuita din nomazi sau semi-nomazi, budisti de rit tibetan si de etnie mongola. Capitala Ulaanbaatar concentreaza peste 50 la suta din populatie
Economia Mongoliei este centrata pe agricultura si minerit. Cea mai mare parte a populatiei traieste de pe urma pastoritului, cuprinzand, in special, bovine, ovine, caprine, cabaline si camile (bactriene). Multe instalatii industriale au fost inchise cu tranzitia spre capitalism si sfarsitul Uniunii Sovietice, stat care mentinea fabricile, in mare parte deficitare. Mineritul are ca principale produse: petrolul, carbunele si cuprul, impreuna cu exploatari mai mici, de molibden, tungsten, si fosfati. La capatul deceniilor de economie de stat, a avut loc tranzitia - de multe ori, dureroasa - catre capitalism. Astazi, Mongolia are peste 30 000 de intreprinderi independente, situate, in special, in si in jurul capitalei. In afara oraselor, cei mai multi mongoli se ocupa cu pastoritul de subszistenta.
PIB este de cca. 420$ per capita. Desi PIB este in crestere din 2002, statul este inca angajat in surclasarea unui deficit bugetar major. Guvernul mongol a remediat o imensa datorie externa catre Rusia (11 miliarde $) in anul 2004, printr-o plata de 300 milioane $; cuantumul redus a fost acceptat datorita dificultatilor si pierderilor de vieti umane din Mongolia erei sovietice. Mongolia a aderat la Organizatia Mondiala a Comertului in 1997 si exporta casmir, minerale si produse alimentare in Rusia, SUA, China, Japonia, Italia, alaturi de alte tari.
Din valoarea totala a productiei agricole, 70% o reprezinta cresterea oilor; cultura principala es graul.Resursele subsolului sunt: carbune, minereuri de cupru si feroase.