Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Transiberian cu trenul privat
289 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Transiberian cu trenul privat
67 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iaurtul-scurt istoric
1.926 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Budismul
462 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manuscris stravechi despre DACI, descoperit in Mongolia
561 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata nomazilor din Mongolia
832 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maestrii intelepciunii – Georges Gurdjieff
618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georges Gurdjieff si A Patra Cale
458 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterele samanilor siberieni
1.027 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O istorie a alfabetului
60 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Mongolia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.08.2013  Adauga la favorite 913 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mongolia (Mohron Ync in mongola) este o republica in Asia Centrala, invecinandu-se la nord cu Rusia si la sud cu Republica Populara Chineza. A fost centrul Imperiului Mongol in secolul 13, dar a fost condusa de dinastia manciuriana Qing, din secolul 18 si pana la formarea, cu asistenta sovietica, a unui guvern independent (in 1921). Ca urmare a prabusirii Uniunii Sovietice, Mongolia a adoptat o forma de guvernare democratica. A optsprezecea tara din lume ca suprafata, Mongolia are foarte putin teren arabil: predomina stepa, alaturi de munti(in nord si vest) si Desertul Gobi in sudul tarii. Cca. 30 la suta din populatia tarii este alcatuita din nomazi sau semi-nomazi, budisti de rit tibetan si de etnie mongola. Capitala Ulaanbaatar concentreaza peste 50 la suta din populatie

Economia Mongoliei este centrata pe agricultura si minerit. Cea mai mare parte a populatiei traieste de pe urma pastoritului, cuprinzand, in special, bovine, ovine, caprine, cabaline si camile (bactriene). Multe instalatii industriale au fost inchise cu tranzitia spre capitalism si sfarsitul Uniunii Sovietice, stat care mentinea fabricile, in mare parte deficitare. Mineritul are ca principale produse: petrolul, carbunele si cuprul, impreuna cu exploatari mai mici, de molibden, tungsten, si fosfati. La capatul deceniilor de economie de stat, a avut loc tranzitia - de multe ori, dureroasa - catre capitalism. Astazi, Mongolia are peste 30 000 de intreprinderi independente, situate, in special, in si in jurul capitalei. In afara oraselor, cei mai multi mongoli se ocupa cu pastoritul de subszistenta.

PIB este de cca. 420$ per capita. Desi PIB este in crestere din 2002, statul este inca angajat in surclasarea unui deficit bugetar major. Guvernul mongol a remediat o imensa datorie externa catre Rusia (11 miliarde $) in anul 2004, printr-o plata de 300 milioane $; cuantumul redus a fost acceptat datorita dificultatilor si pierderilor de vieti umane din Mongolia erei sovietice. Mongolia a aderat la Organizatia Mondiala a Comertului in 1997 si exporta casmir, minerale si produse alimentare in Rusia, SUA, China, Japonia, Italia, alaturi de alte tari.

Din valoarea totala a productiei agricole, 70% o reprezinta cresterea oilor; cultura principala es graul.Resursele subsolului sunt: carbune, minereuri de cupru si feroase.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.