Filmul documentar Maestrii intelepciunii releva doar o mica parte din munca si personalitatea lui Georges Gurdjieff, un mistic si filosof nascut la raspantia dintre patru culturi – armeana, georgiana, rusa si turca. Gurdjieff (ale carui carti sunt disponibile online) a strabatut lumea in cautarea raspunsurilor la cele mai mistuitoare intrebari ale omenirii: Cine sunt eu? Ce sunt sufletul, mintea, gandurile, viata, si moartea?
Scanteia care i-a starnit pofta de cautare au fost niste pergamente gasite in vechiul oras Ani si care vorbeau despre „Fratia Sarmoung", o presupusa scoala a cunoasterii, fondata acum 2.500 de ani in Babilon, undeva intre Urmia si Kurdistanul din zilele noastre. Se decide sa plece in cautarea ei cu orice pret. Impreuna cu cativa prieteni, va fonda „Cautatorii Adevarului", un grup de tineri pasionati de cunoasterea esoterica si traditionala, alaturi de care va calatori prin Tibet, Persia de Est si Mongolia.
Georges Gurdjieff a invatat mult despre cele trei cai traditionale: cea a fachirilor, care-si transformau durerea in vointa, dar lasau nerezolvata problema gandurilor si a emotiilor, apoi calea calugarilor, care isi preschimba emotiile negative in iubire, dar neputinciosi in fata mintii si a corpului, si a treia cale, a yoghinilor, care stopeaza flecareala mintii si o transforma in intelegere.
A Patra Cale, cea pe care a propus-o Georges Gurdjieff, este cea a armoniei intre cele trei cai, omul dezvoltandu-si armonios toate laturile fiintei sale, pentru acest lucru fiind necesara recunoasterea faptului ca „Tu esti inchisoarea", dupa cum obisnuia sa afirme des.