Rusia, sau Federatia Rusa, este o tara care se intinde pe un teritoriu vast in Europa si Asia. Cu o suprafata de 17.075.200 km², Rusia este cea mai intinsa tara din lume, aproape de doua ori mai mare decat teritoriul celei de-a doua tari ca intindere, Canada. In ciuda intinderii sale, Rusia este doar a opta tara din punct de vedere al numarului de locuitori. Rusia are frontiere terestre cu urmatorii vecini (in sensul trigonometric, de la nord-vest la sud-est): Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia si Coreea de Nord. De asemenea, se afla foarte aproape de Statele Unite ale Americii, Canada, Armenia, Iran, Turcia si Japonia. SUA se afla la o departare de numai 3 km in Insulele Diomede, (una sub controlul Rusiei, cealalta sub controlul SUA), iar Japonia (Hokkaido) se afla la o departare de 20 km de Insulele Kurile. (Vezi si: Disputa Insulelor Kurile).
In timpul Uniunii Sovietice, Rusia era republica dominanta a uniunii. In zilele noastre, Rusia este o tara independenta si un membru cu o mare influenta in Comunitatea Statelor Independente. Pana in 1991, tara s-a numit, in mod oficial, Republica Socialista Federativa Sovietica Rusa, iar dupa prabusirea URSS este considerata succesoarea de drept in problemele internationale a defunctei URSS.
Cea mai mare parte a teritoriului, populatiei si productiei industriale ale Uniunii Sovietice una dintre cele doua superputeri ale lumii, a ramas in Rusia. Dupa prabusirea URSS, rolul a Rusiei pe scena lumii a fost diminuat mult in comparatie cu cel al URSS. In octombrie 2005, statisticile oficiale aratau ca populatia a scazut cu mai mult de o jumatate de milion de cetateni, ajungand la cifra de 143 de milioane de oameni.
Imperiul Rus
In 1648, cazacul Semion Dejnev a descoperit Stramtoarea Bering care desparte Asia de America de Nord. Marele Imperiu Rus, care avea sa se afle pentru aproape trei secole intr-o continua expansiune, se nascuse.
Trei generatii ale unei familii rusesti, (aproximativ 1910).
Controlul moscovit al noii natiuni asupra zonelor de azi ale Rusiei a continuat dupa interventia poloneza din anii 1605-1612, Rusia fiind condusa din 1613 de dinastia Romanov, (primul tar al acestei noi dinastii fiind Mihail Romanov). Petru cel Mare, care a domnit intre 1689 – 1725, a reusit in actiunea de aducere in tara a ideilor si culturii din Europa Occidentala in scopul modernizarii Rusiei. Ecaterina cea Mare, care a domnit intre 1762 – 1796, a continuat acest efort de occidentalizare a tarii, transformand Rusia nu doar intr-o putere asiatica, ci si intr-o putere europeana egala cu Anglia, Franta si Germania. Ea a reusit sa mareasca teritoriul imperiului prin dezmembrarea Poloniei. In momentul in care Rusia a inceput sa stapaneasca parti din Polonia, sub coroana imperiala au ajuns teritorii cu populatie de etnie ucraineana si Belarusa, foste provincii ale Rusiei Kievene. Ca rezultat al razboaielor ruso-turce victorioase, granitele imperiului au ajuns sa atinga tarmurile Marii Negre, iar noul tel pe care si l-au propus tarii a fost acela al protejarii populatiei crestine balcanice, aflate inca sub jugul otoman. In 1783, Rusia si Regatul Georgiei, (care fusese aproape total devastat de atacurile persane si otomane), au semnat Tratatul de la Georgievsk, prin care Georgia a primit protectia Rusiei.
Dupa Petru cel Mare, Imperiul Rus s-a afirmat definitiv pe scena politica europeana ca o superputere. Astfel, imperiul s-a implicat in razboiul pentru succesiunea poloneza si in razboiul de sapte ani.
In 1812, dupa ce a reusit sa uneasca sub un singur stindard aproape o jumatate de milion de soldati din Franta si din statele cucerite in Europa, Napoleon a invadat Rusia si, dupa o serie de succese de inceput, a fost fortat sa se retraga in vestul continentului. Aproape 90% din totalul fortelor invadatoare au pierit in luptele cu armata regulata rusa, cu trupele de partizani, dar si datorita foamei si iernii rusesti. In 1813, armata rusa si a aliatilor austrieci si prusaci i-a invins pe francezi in batalia de la Leipzig. Rusia a fost infranta in razboiul Crimeii din 1853-1856 de catre Imperiul Otoman, sprijinit de Anglia si Franta. Tarul Alexandru al II-lea a desfiintat printr-un decret imperial din 1861 iobagia din Rusia.
Rusia a continuat razboaiele antiturcesti si, dupa razboiul ruso-romano-turc din 1877 – 1878, a fortat Imperiul Otoman sa recunoasca independenta Romaniei, Serbiei si Muntenegrului si sa acorde autonomie Bulgariei.
Revoltele taranesti si inabusirea tendintelor revolutionare ale intelectualilor cu vederi liberale au fost probleme care nu si-au gasit rezolvarea. La sfarsitul Primului Razboi Mondial, soarta tarului Nicolae al II-lea si a dinastiei Romanovilor a fost definitiv pecetluita de infrangerile repetate ale armatei rusesti, de deteriorarea starii economice, de numeroasele dezordini publice din marile orase, provocate de lipsurile alimentare. Tarul a fost detronat in 1917, in urma unei miscari revolutionare.
La sfarsitul Revolutiei din 1917, factiunea marxista a bolsevicilor condusa de Vladimir Ilici Lenin a cucerit puterea in Petrograd si in Moscova. Partidul Bolsevic si-a schimbat numele in Partidul Comunist. A urmat un razboi civil, care a opus Armata Rosie comunista unei confederatii de forte antisocialiste, monarhiste si nationaliste, cunoscute sub numele de Armata Alba. Dupa victoria Armatei Rosii, in 1922, s-a proclamat Uniunea Sovietica, Rusia fiind cea mai importanta tara a noii federatii.