Departe, in inima Siberiei, la granita dintre Rusia, China si Mongolia, se inalta, impunatori si tainici, Muntii Altai. Un taram mistic, un taram in care domnesc puterea si energia pura a pamantului, strabatand mii de kilometri de-a lungul campiilor, padurilor, vailor si muntilor, un taram cu puteri miraculoase.
Unii spun ca in Muntii Altai se gaseste un loc sacru, despre care se povesteste ca este Sambala. Cei mai multi localnici cred cu tarie in aceasta legenda si considera ca Sambala din Muntii Altai, "Poarta Raiului", este locul in care va incepe o alta civilizatie umana. Poate ca va fi locul in care civilizatii diferite, cu existente paralele, se vor intalni pentru prima data.
In traditia orientala, acest taram numit Sambala reprezinta "Izvorul fericirii divine" sau, mai precis, "Ceea ce ne ofera accesul la izvorul de fericire pura si de bucurie nesfarsita". Sambala mai este supranumita si Centrul Spiritual al Planetei, un centru sacru, nu are o locatie spatial delimitata, nu este un teritoriu ce poate fi indicat pe harta. Sambala se afla intr-o dimensiune paralela, intr-un plan subtil, care exista paralel cu universul fizic.
Se spune ca poarta terestra catre acest taram este pe cel mai inalt punct al muntilor, undeva la 4.500 de metri, pe varful Belukha. Sunt multi cei care au pierit pe creste in cautarea zadarnica a acestui tinut al fericirii, al armoniei perfecte, al nemuririi. Pentru ca aceasta Poarta este interzisa oamenilor obisnuiti, pana si cei mai initiati samani considera ca ar comite un sacrilegiu daca s-ar apropia la mai mult de 10 kilometri de acest tinut al spiritelor.
Imaginea Siberiei este de cele mai multe ori asociata cu un fel de iad pe pamant, un mormant pentru milioanele de deportati, o regiune in care domneste frigul cumplit. Insa Siberia este un tinut fascinant, al contrastelor uimitoare: stepa si zonele desertice, taigaua si tundra, vaste regiuni muntoase, locuite doar de animale salbatice. Energiile miraculoase ale regiunii le poti doar simti in fosnetul frunzelor, in adierea vantului, in linistea stepelor caucaziene, in sopotul fluviului Ienisei. Dar cea mai potrivita intruchipare a fluidului energetic este dansul ritualic al samanilor care traiesc intr-o puternica armonie cu natura