Phoenix, cunoscuta in Occident ca Transsylvania-Phoenix, este o formatie romaneasca de muzica rock, infiintata in 1962, la Timisoara.
Phoenix a fost deschizatoare de drumuri in muzica adresata publicului larg in Romania celei de a doua jumatati a secolului XX. Membrii formatiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului; traseul stilistic al formatiei a pornit de la muzica beat, evoluand spre rock psihedelic si de aici catre hard rock, cu un numar de experimente de rock progresiv. In anii 1970, efectele schimbarilor politice din tara asupra vietii culturale au adus la destramarea multor formatii de gen. Intre cele care au continuat prin adoptarea unui stil nou, Phoenix a avut una dintre cele mai neasteptate evolutii, dand nastere subgenului rock numit etno rock (inspirat din folclorul romanesc autentic).
Formatia este una dintre primele de muzica rock din Romania (alaturi de Uranus[1], Cometele[2] si alte cateva), numite in epoca „formatii de chitare electrice". Ca in cazul altor grupuri aparute in acei primi ani, modelul urmat a fost cel propus de formatia britanica The Shadows, care il acompaniaza pe cantaretul Cliff Richard in filmul „Tinerii" (The Young Ones, 1961). Titulatura initiala a fost „Sfintii", schimbata in „Phoenix" la propunerea chitaristului Claudiu Rotaru pentru a evita conflicte cu autoritatile vremii[3].
Anul infiintarii Phoenix este 1961, grupul facandu-si debutul un an mai tarziu. Primii ani au fost mai curand o faza de experimentare a noului gen muzical (in plina dezvoltare si in Vest), practicile formatiilor din invazia britanica (The Beatles, The Rolling Stones) fiind initial imitate. Aportul componistic al muzicienilor Phoenix este redus, repertoriul fiind majoritar alcatuit din versiuni cover ale unor piese scrise de formatiile vestice amintite.
Prima compozitie proprie a fost piesa "Stiu ca ma iubesti si tu", inregistrata la radio in 1964. Din anul urmator dateaza alte doua inregistrari ("Bun e vinul ghiurghiuliu" si "Padure, padure"), care erau si primele melodii din rockul romanesc inspirate din folclor. Acestea doua se mai pastreaza inca in arhiva Radio Romania.
Imediat dupa plecarea lui Moni in S.U.A., formatia Phoenix a fost interzisa pe plan local pentru mai bine de un an. ARIA nu mai avea voie sa faca turnee cu ei, iar la Radio si la Televiziune nu s-au mai difuzat inregistrarile avandu-i ca protagonisti. Claudiu Rotaru se retrasese din formatie, astfel incat din vechea componenta mai ramasesera doar Nicu Covaci, Dorel Vintila, Bela Kamocsa si Gunther Reininger.
Urmeaza o scurta perioada in care formatia canta mai multe piese blues-rock, in majoritate compozitii de-ale lui Gunther Reininger, cu text in limba engleza. Acesta era solist vocal, cantand totodata si la pian. Formatia dadea reprezentatii in fiecare sambata seara, la clubul PM6. Cu un repertoriu asemanator s-au prezentat si la Festivalul Studentesc din 1970, organizat la Sala Palatului din Bucuresti, dar impresia lasata nu a fost extraordinara. De asemenea, au participat si la un concert de binefacere, tinut pentru sprijinirea victimelor inundatiilor din mai 1970.
In noaptea de 1 spre 2 iunie 1977, camionul cu formatia ascunsa in boxe paraseste tara prin vama de la Portile de Fier. Dupa mai multe ore de stat in vama, in timpul carora camionul este perchezitionat de catre graniceri, Nicu Covaci, care emigrase legal in Olanda cu un an inainte, reuseste sa-i scoata clandestin din Romania, trecand in Iugoslavia. Dupa cum povesteste liderul formatiei, vigilenta granicerilor vecini a fost adormita cu pachete de bani si discuri cu muzica.
Pentru formatie incepe o perioada grea, plina de lipsuri si privatiuni, dar si de creatii muzicale. Dupa ce s-au terminat banii stransi de Nicolae Covaci intre timp, fiecare a incercat sa se descurce cum a putut, prestand diferite munci, sau plecand pe la diverse formatii. Perioada scurta, de circa un an, in care au avut concerte impreuna, rare si prost platite, a fost marcata de revenirea lui Moni Bordeianu din Statele Unite ale Americii, care a preluat rolul de solist vocal.
In 1980 Madhouse se desparte la randu-i, J. Kappl si E. Krauser plecand la formatia „Lake", iar Ovidiu Lipan revenind la Phoenix. Potrivit lui Mani Neumann, si Josef Kappl a avut initial intentia de a reveni in Phoenix. Intre timp, Covaci reuseste sa il coopteze in formatie pe Mani Neumann alaturi de alti violonisti. Este creata o trupa de rock „rea si agresiva", compusa din sase oameni (doua viori electrice, violoncel electric, chitara bas, chitara electrica si baterie), care sustine concerte o vreme, cu mult succes la public, fiind un concept nou pe acele timpuri. Desi Nicolae Covaci era singurul roman din formatie, dupa un an cu 8-14 ore de repetitii zilnic, fiecare membru al formatiei stia sa cante piesele consacrate, in limba romana, fara accent. De acest lucru, liderul formatiei s-a aratat foarte mandru.
In 1980, Nicolae Covaci, alaturi de noua formatie, pune bazele unei opere rock, intitulata „Empire of Vampires". Din aceasta faceau parte si piesa titulara si „Running", aparute ceva mai tarziu pe discuri.
In primele zile ale lui ianuarie 1990 Nicu Covaci se reintoarce cu trenul in Romania, reusind sa apara in prima editie de dupa Revolutie a emisiunii „Meridianele cantecului", prezentata de Octavian Ursulescu la TVRL. In cursul anului, i se vor lua mai multe interviuri, uneori impreuna cu Mircea Baniciu. In acestea, liderul formatiei dezvaluie pentru prima data in mod public cateva din simbolurile ascunse de textierii formatiei in piesele perioadei 1967 - 1976. Tot in ianuarie se reintoarce si Ovidiu Lipan, aducand 24 t de ajutoare pentru municipiul Iasi.[28]. In aceeasi luna, Moni Bordeianu si Erlend Krauser — fosti membri ai formatiei — inregistreaza „Pasari albe", o piesa dedicata Revolutiei si romanilor ce au participat la infaptuirea acesteia.
In luna mai are loc prima intalnire a lui Nicolae Covaci cu publicul roman, dupa o absenta de 13 ani, la festivalul de la „Palatul Copiilor" din Bucuresti, unde, impreuna doar cu Mircea Baniciu si cu Mani Neumann, canta cateva piese vechi cunoscute. Tot publicul (6 - 7.000 de oameni), printre care cei mai multi erau nascuti dupa plecarea clandestina in Germania a formatiei, demonstreaza ca stiu toate textele, silaba cu silaba. Acest fenomen se va repeta la fiecare concert Phoenix din aceasta perioada. A doua zi are loc un concert sustinut impreuna cu cativa prieteni.
Nicolae Covaci dorea organizarea mai multor concerte in tara, incepand cu Pastele acelui andrept pentru care a contactat cateva firme specializate din strainatate. Acestea i-au promis sprijinul pana in ultima clipa, dupa care s-au retras.
Pe data de 19 noiembrie 2007 Phoenix a sustinut la sala mare a Teatrului National din Bucuresti concertul aniversar „Phoenix & Friends 45 ani". Acesta a fost, potrivit unui proiect mai vechi, „unplugged" (acustic) si i-a avut ca invitati, pe Johnny Raducanu, Gheorghe Zamfir, Dumitru Farcas, Moni Bordeianu, Marius Mihalache, Stelu Encahe, Ludovic Orban, Cvartetul Passion si Tavi Colen. In paralel, Nicu Covaci a realizat o expozitie cu lucrari de arta ale sale in foaierul teatrului. Cu o parte din banii stransi in urma acestui eveniment va fi constituita o „bursa Phoenix" acordata unei persoane meritoase pentru a studia la Institutul S.A.E. din Koln si a deveni inginer de sunet cu atestare la nivel european. A fost anuntata organizarea unui festival cu tematica celtica, precum si lansarea in primavara anului 2007 a unui nou album legat de mai vechiul proiect „Antemiorita". Realizatorii tv Doru Ionescu si Raluca Tamas intentioneaza realizarea episodului 6 din „Integrala Phoenix", cu prilejul anversarii celor 45 de ani de activitate (intitulat „Apocalipsa dupa Phoenix - Baba Novak").
Sigla formatiei reprezinta o pasare Phoenix stilizata, de culoare rosie, si a fost creata de catre Nicolae Covaci. Primele aparitii ale acesteia dateaza din 1994. Ulterior aspectul siglei a variat in mica masura,