Recunoscut imediat datorita culorii sale distinctive, "verde lime", peridotul este o piatra ce se poate gasi in rocile create de vulcani sau chiar in meteoritii care cad pe pamant.
Istoric, legenda
Romanii numeau aceasta piatra "smaraldul noptii" deoarece culoarea sa verde nu se intunecat pe timpul noptii, ci era in continuare vizibila la lumina lampii. Readus in Europa de catre Cruciati, peridotul a fost utilizat pentru a decora bisericile medievale.
Se spune ca peridotul sporeste puterea oricarui medicament.
Calitate, valoare
Peridotul este piatra corespunzatoare mineralului olivina. Deoarece fierul care ii defineste culoare este parte integrala din structura sa, peridotul se gaseste doar in varianta verde, de la verde-galbui si pana la verde intens.
Cea mai populara forma este cea ovala, dar se gaseste si sub alte forme, mai ales in dimensiuni mici.
Ingrijire
Peridotul are o duritate de 6.5 pe scala Mohs, adica este mai dur decat metalul, dar mai moale decat majoritatea pietrelor pretioase. Bijuteriile cu peridot trebuie depozitate cu grija deosebita pentru a evita zgarieturile.
Curatarea peridotului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.