Rinul (pe germana Rhein, retoromana Rain, germana elvetiana Rhy, franceza Rhin, olandeza Rijn) este un fluviu in Europa. Rinul este una dintre caile fluviale cele mai circulate din Europa. De la izvoare pana la varsare are o lungime de 1.230 km, din care 883 km sunt navigabili. Bazinul hidrografic al Rinului insumeaza 198.735 km², cursul inferior (aproape de delta) avand un debit mediu de 2.330 m³/s, apropiat de debitul de apa al Nilului. In timpul inundatiei din 1926, in localitatea Emmerich am Rhein din landul german Nordrhein-Westfalen a fost masurat un debit maxim de 12.000 m³/s. Debitul minim de 600 m³/s a fost masurat in anul 1947. Fluviile Rin, Main si Dunare formeaza un culoar de trecere fluvial intre Marea Neagra si Marea Nordului.
Numele Rinului are o provenienta veche antica asemanatoare Ronului si denumirii antice de Rhaina a fluviului Volga. Numele provine probabil din limba indogermana, verbul re sau ri insemnand "a curge". Din acest radical provine verbul german rinnen; de asemenea, in greaca veche rhein inseamna tot "a curge", iar in spaniola rio inseamna "rau". Denumirea celtica a Rinului era Rhenos, iar cea romana Rhenus. Pana si in zilele de azi Rinul mai este numit pe germana si Vater Rhein ("tatal Rin"), care are o nota mitologica.
Marcarea kilometrica a Rinului incepe de la podul din Konstanz (orasul german si elvetian Constanta), terminandu-se la varsare la kilometrul 1032,8 in localitatea Hoek van Holland. Tablele kilometrice de pe maluri sunt intercalate de table cu o cruce neagra ce marcheaza fiecare 500 de m. Prima masuratoare completa a cursului Rinului a fost incheiata la data de 1 aprilie 1939; ea a preluat datele unor masuratori anterioare.
In prezent sunt cunoscute in total 13 izvoare ale Rinului. Se pot aminti: Reno di Lei, Averser si Jufer Rhein, Rein Anteriur, Rein da Tuma, Rein da Curnera, Rein da Cristalina, Maighelser Rhein (Rein da Maighels), Medelser Rhein, Nalpser Rhein (Rein da Nalps) si Valser Rhein. De fapt Rinul propriu-zis ia nastere prin confluenta raurilor "Rinul anterior", care izvoraste langa trecatoarea Oberalppass (Surselva), si "Rinul posterior", care izvoraste din muntele Rheinwaldhorn. Ambele aceste izvoare se afla in vestul cantonului Graubunden din Elvetia centrala alpina.
Dupa unirea Rinului anterior cu Rinul posterior in apropierea orasului Reichenau, Rinul, numit acum "Rinul alpin", curge spre nord, varsandu-se in lacul Bodensee (lacul Constanta), aceasta regiune fiind numita si "delta", ea fiind o rezervatie naturala de protectie a pasarilor. Urmeaza zona "Rinul de lac", ea fiind impartita in lacul superior si lacul inferior care se intinde pana la Konstanz.
De la iesire din Bodensee, din localitatea Stein am Rhein si pana la Basel, Rinul este numit Hochrhein ("Rinul de sus"). De la Basel la vale pana la Bingen el este numit "Rinul superior". Intre Bingen si Bonn el este numit "Rinul mijlociu", iar de la Bonn avale pana la delta de la Marea Nordului el este denumit "Rinul inferior".
Delta Rinului se afla in Olanda, langa granita cu Germania. Aici se varsa cele doua brate ale Rinului bifurcat la Rotterdam in Marea Nordului, si anume la Hoek van Holland.