Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ce acte sunt necesare pt, recalcularea pensiei de urmas?
1.506 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum aflu cat am cotizat la pensie
1.114 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pensia anticipata partiala
1.521 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aproape totul despre procura
2.421 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Migdalele
885 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa deschizi o bere...
4.133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Georgyana87
 
  Geanta de cumparaturi uimitoare
235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa faci o bratara de picior reglabila
435 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CUM SA CURATI BUCATARIA IN NUMARUL 5 MINUTE
308 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Trucuri de frumusete care pot fi preparate cu Nivea
359 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Recalcularea pensiei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.10.2012  Adauga la favorite 1.932 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
I. Pensia poate fi recalculata prin adaugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
Beneficiarii pensiei pentru limita de varsta pot solicita recalcularea pensiei dupa realizarea fiecarui stagiu de cotizare de minimum 12 luni.

Cererea de recalculare a pensiei urmeaza aceleasi reguli procedurale privind solutionarea si contestarea, prevazute pentru cererea de pensionare.

Pensia recalculata se acorda cu data de intai a lunii urmatoare celei in care s-a depus cererea de recalculare.

Acte necesare:

cerere;
cupon pensie (copie);
act identitate (copie);
carte de munca;
copie dupa paginile din cartea de munca in care sunt inscrise perioadele lucrate dupa pensionare;
adeverinta cu stagiul de cotizare realizat dupa 01.04.2001, certificata de casa teritoriala de pensii;

II. Potrivit Legii nr. 276 din 23 iunie 2004 pentru completarea art. 169 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in Monitorul Oficial nr. 574/29.06.2004, pensiile stabilite anterior datei de 1 aprilie 2001 se vor recalcula, la cerere, prin adaugarea perioadei in care solicitantii au urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.

Solicitantii trebuie sa depuna urmatoarele documente:

cerere in care sa se specifice datele de identificare (nume, prenume, domiciliul, seria si numarul actului de identitate, codul numeric personal)
diploma de licenta - copie;
foaie matricola - copie.

sau

adeverinta eliberata de facultate in care sa se specifice perioada in care a urmat studiile;
acte de stare civila, in cazul persoanelor care si-au schimbat numele dupa absolvirea studiilor - copie.

Pentru verificarea conformitatii actelor depuse, solicitantii sunt rugati sa prezinte si documentele mentionate in original.

Recalcularea pensiei prin valorificarea perioadei in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar se efectueaza numai daca in aceste perioade nu a realizat stagii de cotizare (nu a lucrat).

Pensia recalculata se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care s-a depus cererea de recalculare.

III. Conform prevederilor Hotararii de Guvern nr. 1.550 din 23 septembrie 2004, publicata in Monitorul Oficial nr. 897 din 1 octombrie 2004, incepand cu 01 octombrie 2004 pensiile din sistemul public, stabilite in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat potrivit legislatiei anterioare datei de 01 aprilie 2001, sunt evaluate in vederea recalcularii in conformitate cu principiile Legii 19/2000.

Stabilirea punctajului mediu anual, ca urmare a evaluarii se va face pe baza prevederilor Legii nr. 19/2000 si a Normelor metodologice, anexa la H.G. nr. 1.550/2004.

In conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000, punctajul mediu anual se calculeaza in functie de salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inregistrare a acestora in carnetul de munca si de sporurile cu caracter permanent.

Conform prevederilor art. 4, alin. (2) din O.U.G. nr. 4 din 3 februarie 2005, privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, publicata in Monitorul Oficial nr. 119 din 7 februarie 2005, sporurile, indemnizatiile si majorarile de retributii tarifare care, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au facut parte din baza de calcul a pensiilor si care se utilizeaza la determinarea punctajului mediu anual, conform prevederilor art. 2, sunt cele prezentate in anexa care face parte integranta din aceasta ordonanta de urgenta.
Adeverintele prin care se dovedesc salariile si sporurile avute vor cuprinde:

denumirea unitatii;
perioada in care s-a lucrat, cu indicarea datei de incepere si de incetare a raportului de munca;
functia, meseria sau specialitatea exercitata;
denumirea sporurilor, procentul sau suma acordata;
perioada in care a primit sporul si temeiul in baza caruia s-a acordat;
adeverintele vor purta numar, data eliberarii, stampila unitatii, precum si semnatura celui care angajeaza unitatea sau a persoanei delegate in acest sens de conducerea unitatii.

In situatia in care se prezinta acte doveditoare, intocmite conform prevederilor legale, din care rezulta alte date si elemente decat cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial, se va emite o noua decizie de pensie in care va fi inscris punctajul mediu anual revizuit, conform prevederilor art. 7, alin. (5) din O.U.G. nr. 4 din 3 februarie 2005.

Daca cererea de recalculare insotita de documentele doveditoare se depune in termen de 3 ani de la data platii drepturilor recalculate drepturile modificate se vor acorda cu aceasta data.
Pentru persoanele care depun cererea de recalculare dupa 3 ani de la data platii drepturilor recalculate, noile drepturi recalculate se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care s-a depus cererea de recalculare.

Dupa recalcularea pensiei, se va emite si expedia buletinul de calcul care cuprinde punctajul mediu anual stabilit conform prevederilor Legii nr. 19/2000, precum si elementele care au stat la baza stabilirii acestuia:

1. In cazul care punctajul mediu anual rezultat in urma evaluarii este mai mare decat punctajul mediu anual corespunzator pensiei aflate in plata sau cuvenite, acest punctaj rezultat va fi avut in vedere pentru recalcularea pensiei.
2. In cazul care punctajul mediu anual rezultat in urma evaluarii este mai mic decat punctajul mediu anual corespunzator pensiei aflate in plata sau cuvenite se vor mentine in plata drepturile de pensie castigate.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.