Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cine se poate pensiona mult mai devreme
775 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dumb Cane ( trestie de zahar salbatica)
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Clopotelul lui Franklin
1.046 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recalcularea pensiei
1.895 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pensia pentru anii lucrati in strainatate
524 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pergola Bioclimatica Sun Leader
620 vizite - 0 comentarii
adaugat de Sun Leader
 
  Cine este obligat sa depuna declaratia de venit?
1.114 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Polita de asigurare CASCO
911 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Avarii produse autovehiculelor asigurate CASCO
728 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Centrala pe lemne, - sfaturi
560 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Pensia anticipata partiala

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.02.2015  Adauga la favorite 1.513 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
A. Pensia anticipata partiala se acorda cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevazute de lege, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

B. In situatia cadrelor militare in activitate, soldatilor si gradatilor voluntari, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, pensia anticipata se cuvine cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, daca au realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege sau au depasit acest stagiu cu pana la 8 ani, dar si in conditiile realizarii stagiului minim de cotizare in specialitate.

In aceleasi conditii, pot beneficia de pensia anticipata si cadrele militare:

• trecute in rezerva sau care au incetat raporturile de serviciu ca urmare a implinirii limitei de varsta in grad prevazuta de statutul cadrelor militare/politistilor/functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare sau ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;


• trecute in rezerva sau direct in retragere/au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.


Varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare in specialitate pentru femei si barbati sunt stabilite in raport de luna si anul nasterii (anexa nr. 5 si anexa nr. 6 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).

Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

Perioada de anticipare, exprimata in luni, reprezinta intervalul de timp cuprins intre data acordarii pensiei anticipate partiale si data implinirii varstei standard de pensionare sau a varstei standard de pensionare reduse, prevazute de lege.
Penalizarea cuantumului pensiei se determina prin inmultirea numarului de luni de anticipare cu 0,75%, iar rezultatul se mentine, luna de luna, pana la data implinirii varstei standard de pensionare sau a varstei standard de pensionare reduse, prevazute de lege.

Exemplu pentru femeie nascuta in februarie 1958:

Varsta standard de pensionare este 61 ani, iar stagiul complet de cotizare de 31 ani.

Prin reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani rezulta ca incepand cu implinirea varstei de 56 de ani (in februarie 2014) persoana in cauza va putea solicita pensia anticipata partiala, insa doar daca, la momentul februarie 2014, va face dovada realizarii stagiului complet de cotizare de 31 ani.

In situatia in care persoana respectiva solicita drepturile de pensie incepand cu luna februarie 2014, perioada de anticipare este de 5 ani (60 luni), iar procentul de penalizare este de 45% (60 luni x 0,75% = 45%).

Daca, insa, drepturile de pensie sunt solicitate in luna mai 2015, perioada de anticipare este de 3 ani si 9 luni ( 45 luni ), iar procentul de penalizare este de 33,75%( 45 luni x 0,75% = 33,75% ).

!!! Reducerea varstei standard de pensionare prevazuta la aceasta categorie de pensie NU nu se cumuleaza cu nicio alta reducere reglementata de legea cadru sau de alte acte normative cu caracter special.

!!! La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale NU se iau in considerare:

• perioadele asimilate stagiului de cotizare in care asiguratul:

◦ a beneficiat de pensie de invaliditate;


◦ a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;


◦ a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;


◦ a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.



• stagiile de cotizare in sisteme de asigurari sociale neintegrate sistemului public de pensii, respectiv: sistemul de asigurari sociale al avocatilor si sistemele proprii de asigurari sociale ale cultelor recunoscute de lege.


!!! Perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupele I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca se au in vedere la stabilirea stagiului de cotizare realizat, insa nu si la determinarea stagiului minim de cotizare in specialitate.

Actele necesare solicitarii pensiei anticipate partiale, dupa caz:

• cerere pentru inscrierea la pensie anticipata (anexa nr. 6);


• carnetul de munca (original si copie);


• actele de stare civila: buletin de identitate sau carte de identitate, certificat de nastere si de casatorie, original si copie;


• livretul militar (original si copie);


• diploma de absolvire a invatamantului universitar si foaia matricola (original si copie) si/sau adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior din care sa rezulte durata normala, perioada efectuarii studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;


• acte doveditoare privind stagiul de cotizare in specialitate - pentru personalul militar;


• adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca, in original (anexa nr. 15);


• adeverinta privind incadrarea activitatii in fostele grupe I si/sau II de munca, in conditii deosebite, speciale si alte conditii de munca, in original (daca este cazul);


• procura speciala pentru mandatar, original si copie (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14);


• acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, si/sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;


• dovada incetarii calitatii de asigurat in cazul inscrierii la pensie anticipata sau pensie anticipata partiala, pentru persoanele care, la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat (original);


• adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011, original;


• alte acte intocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.


Stabilirea pensiei anticipate partiale

Pensia anticipata se cuvine de la data indeplinirii conditiilor prevazute de lege, se acorda de la data inregistrarii cererii si se plateste de la data incetarii calitatii de asigurat.

Cererea de pensionare impreuna cu actele doveditoare se depun de catre solicitant, la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu a acestuia, incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare.

Modalitati de plata a drepturilor de pensie anticipate partiale

Drepturile de pensie se platesc lunar, in functie de optiunea pensionarului:

• prin mandat postal, la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie;


• in cont curent sau cont de card la una din bancile cu care Casa Nationala de Pensii Publice a incheiat conventii pentru plata drepturilor de pensie (lista banci).


Recalcularea si revizuirea pensiei anticipate partiale

Pensia anticipata partiala se poate recalcula prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare realizate anterior inscrierii la pensie, dar care nu au fost valorificate la stabilirea acesteia, iar noile drepturi recalculate se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea.

Stagiile de cotizare realizate dupa data deschiderii drepturilor de pensie anticipata partiala, in conditiile suspendarii platii acestora, se valorifica numai la momentul trecerii la pensia pentru limita de varsta.

Revizuirea pensiei anticipate partiale se face din oficiu sau la solicitarea pensionarului in situatia in care, ulterior stabilirii/platii pensiei se constata diferente intre sumele stabilite si platite si cele legal cuvenite. Sumele rezultate in urma revizuirii drepturilor de pensie se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie de 3 ani, calculat de la data constatarii acestor diferente.

Suspendarea platii pensiei anticipate partiale se face incepand cu luna urmatoare celei in care:

• pensionarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, cu care Romania a incheiat conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, daca potrivit prevederilor acesteia pensia se plateste de catre celalalt stat;


• beneficiarul unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;

◦ I.a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.


◦ II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;


◦ III. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, si care se afla in una din situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale.



• ​la cererea pensionarului.


Incetarea platii pensiei anticipate partiale

Plata pensiei anticipate partiale inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care:

• pensionarul a decedat;


• pensionarul nu mai indeplineste conditiile legale in temeiul carora i-a fost acordata pensia.


Reluarea platii pensiei anticipate partiale se face la cerere

a) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost inlaturata;

b) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea, daca depunerea acesteia s-a facut dupa expirarea termenului de 30 de zile.

Retragerea si anularea deciziei de pensie anticipata partiala

Cererea privind acordarea drepturilor de pensie poate fi retrasa de persoana care a depus-o, oricand pana la emiterea deciziei de pensie.

Decizia de pensie poate fi anulata la cererea titularului, in termen de 30 de zile de la comunicare.

Trecerea de la pensia anticipata partiala la pensia pentru limita de varsta

La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta, din oficiu, si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si prin valorificarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei.


Pensia anticipata partiala fara penalizare

Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, pot solicita pensia anticipata partiala, fara penalizare, cu cel mult 2 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5 sau, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege.

Prin sintagma "au locuit" se intelege ca au avut domiciliul/resedinta in una dintre localitatile Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna sau in unitatile administrativ-teritoriale aflate pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati. Lista unitatilor administrativ-teritoriale situate in zona de 8 km in jurul localitatilor Copsa Mica, Baia Mare si Zlatna, precum si a localitatilor componente ale acestora este prevazuta in anexa nr. 4 la Normele de aplicare a legii. Dovada referitoare la perioada de locuire in zonele afectate de poluarea remanenta, se face prin adeverinta-tip eliberata de serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor competent, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 5 Normele de aplicare a legii.

Data ultimei modificari :Mi, 02 Oct 2013 15:18:09 +0300


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.