Primul pas pe care trebuie sa il urmati este sa va asigurati ca nuca de cocos este de curand culeasa. Pentru asta, duceti-o la ureche si agitati-o. Cu cat simtiti ca are mai mult suc in interior, cu atat inseamna ca este mai proaspata. Evitati-le pe cele goale! Acestea vor fi uscate si lipsite de aroma.
Pasul 2: inainte de a o sparge, trebuie sa ii goliti sucul din interior. Orice nuca de cocos are trei orificii, insa doar unul este moale. Il gasiti doar incercandu-le pe toate. Cu ajutorului unui cutit cu varful ascutit sau al unui tirbuson gauriti nuca de cocos si goliti continutul. Sucul poate fi baut ca atare sau poate fi folosit intr-o reteta.
Pasul 3: Dupa ce ati golit sucul trebuie sa spargeti nuca de cocos pentru a ajunge la pulpa. Exista doua variante:
Prima este: inveliti fructul intr-un prosop de bucatarie, asezati-l pe o suprafata dura si cu ajutorul unui ciocan de bucatarie veti obtine doua jumatati sau chiar mai multe bucati din nuca de cocos. Urmeaza partea ceva mai minutioasa: desprindeti pulpa de pe partea lemnoasa a nucii cu ajutorul unui cutit. Daca nu se desprinde usor, inseamna ca fructul nu a fost proaspat. A doua metoda: loviti usor nuca de cocos, dar de mai multe ori, cu ajutorul unui cutit sau ciocan de bucatarie. Veti vedea ca usor-usor se va crapa.
Pulpa obtinuta o puteti consuma pe loc, este delicioasa! Sau o puteti transforma in lapte de cocos. Reteta este extrem de simpla: puneti pulpa intr-un blender, adaugati apa cat sa acopere bucatile de cocos si mixati. Daca pasta va fi prea groasa puteti sa mai adaugati apa, pana ajungeti la o consistenta lichida. Treceti apoi amestecul obtinut printr-o sita foarte fina. Astfel veti separa fulgii de cocos de lapte. Veti obtine un lichid alb, de culoarea si consistenta laptelui de vaca. Pentru un plus de aroma, turnati si sucul pe care l-ati scurs initial din nuca de cocos.
Fulgii ramasi ii puteti folosi in prajituri. Sunt mult mai aromati decat cei din comert.
Daca nu faceti lapte, dar nici nu consumati toata pulpa, bucatile ramase puneti-le intr-un castron, acoperiti-le cu apa si astfel le puteti pastra cateva zile in frigider.
La capitolul beneficii, nuca de cocos este considerata un fruct minune. Consumata cu regularitate, creste nivelul colesterolului bun din sange, previne accidentele vasculare cerebrale si mentine un creier sanatos, ajutand in preventia unor boli precum Parkinson sau Alzheimer.
In plus, intareste inima si este recomandata in curele de slabire, multumita grasimilor saturate care sunt transformate de organism in energie in loc sa fie stocate sub forma de tesut adipos.
Cercetatorii irlandezi spun ca nuca de cocos nu este apreciata nici pe departe la valoarea ei. Acestia au descoperit ca uleiul din nuca de cocos adaugat in pasta de dinti omoara bacteriile care cauzeaza cariile. Iar pentru doamnele care au probleme cu celulita si vergeturile, este indicat masajul cu ulei de cocos de cateva ori pe saptamana. Bineinteles, daca acestea vor consuma si pulpa de cocos, cu siguranta vor avea o piele fina, ferma si sanatoasa.