Ce este procura?
O procura este un act prin care o persoana desemneaza un imputernicit pentru rezolvarea unei anumite probleme in numele lui. Acest act poate fi comparat cu o delegatie, pentru ca cel care desemneaza imputernicitul isi deleaga o parte a competentelor sale acelei persoane. Cel mai frecvent exemplu de delegare de competente il constituie situatia in care un conducator de societate comerciala isi deleaga o parte a atributiilor sale unor subordonati. In astfel de cazuri, este suficient ca persoana imputernicita sa prezinte un document semnat de persoana cu drept legal de reprezentare si care sa contina semnatura acesteia si stampila unitatii. Si persoanele fizice pot fi puse in situatia in care nu se pot prezenta personal pentru a-si rezolva problemele si atunci sint nevoite sa delege pe altcineva pentru a le rezolva in numele lor.
Cum se intocmeste procura?
Procura este un act semnat doar de cel care imputerniceste (mandatant) o alta persoana (mandatar) pentru a o reprezenta in diferite situatii. De aceea, prezenta mandatarului in fata notarului nu este necesara. Asta cu conditia ca mandatantul sa cunoasca datele personale ale mandatarului: nume, prenume, adresa, seria, numarul si data eliberarii actului de identitate, precum si codul numeric personal. Tocmai din acest motiv o procura pentru un imputernicit din Brasov poate fi intocmita in orice localitate din tara sau chiar si in strainatate (in acest ultim caz fiind necesara traducerea si apostilarea procurii).
Cit costa o procura?
Procura trebuie sa contina, pe linga datele personale ale mandatantului, si pe cele ale persoanei imputernicite, obiectul imputernicirii. In general, notarii care intocmesc procurile lasa la latitudinea mandatantului precizarea conditiilor de ducere la indeplinire a mandatului de catre persoana imputernicita. Costul pentru intocmirea unei procuri nu este foarte mare, in jur de 40 de lei noi (400.000 de lei vechi), dar pentru anumite cazuri sociale si pentru pensionari costul intocmirii acestora este de circa 17 lei noi (170.000 lei vechi), costurile incluzind taxele notariale si pe cele de timbru.
Tipuri de procuri
„Exista mai multe tipuri de procuri: pe termen sau pe operatiuni. Procura pe termen contine data expresa pina la care mandatarul trebuie sa duca la indeplinire serviciul pentru care este imputernicit. Procura pentru efectuarea anumitor operatiuni trebuie sa contina in mod expres precizarea acestor operatiuni“, spune notarul Ion Marin. Chiar si intre soti exista cazuri in care este nevoie de prezentarea unei procuri. La instrainarea bunurilor mobile comune nu trebuie intocmita procura prin care un sot il imputerniceste pe celalat sa-l reprezinte, dar in cazul bunurilor imobile aceasta devine necesara, daca nu pot fi prezenti ambii la semnarea actelor de instrainare a bunurilor. Procura poate fi:
• de acceptare a unei succesiuni;
• generala de administrare;
• de administrare a unui apartament;
• de administrare a unui autovehicul;
• pentru constituirea unei societati comerciale;
• pentru administrarea unei societati comerciale;
• de administrare a unui loc de veci;
• de administrare a unui teren agricol;
• de adoptie a unui minor;
• de constituire a unei ipoteci;
• de cumparare sau vinzare a unui apartament;
• de cumparare sau vinzare a unui autovehicul;
• de cumparare sau vinzare a unui teren;
• pentru reconstituirea dreptului de proprietate;
• pentru donatii diverse;
• de iesire din indiviziune;
• de partaj in actiunea de divort;
• de ridicare a pensiei (de la oficiul postal sau din cont curent).
Incetarea efectului unei procuri
Efectul actiunii unei procuri inceteaza atunci cind obiectul mandatului a fost dus la indeplinire, la trecerea termenului fixat prin procura pentru indeplinirea de catre imputernicit a mandatului, la decesul mandatantului (pentru ca o persoana decedata nu mai poate fi reprezentata) sau in cazul revocarii acesteia de catre mandatant. „Foarte important este ca mandatantul care revoca o procura sa anunte si mandatarul de acest lucru. Daca nu o face, exista riscul ca persoana imputernicita sa duca la indeplinire mandatul, actele sau operatiunile facute de aceasta fiind valabile chiar daca aduc prejudicii celui care a dat imputernicirea“, spune notarul Ion Marin. In cazul decesului mandantului, procura isi inceteaza de drept efectul, dar mostenitorii acestuia pot confirma procura, caz in care mandatarul poate aduce la indeplinire mandatul incredintat sau o pot revoca, moment in care mandatul persoanei imputernicite inceteaza. In cazul in care mandatarul depaseste limitele mandatului acordat, persoana care l-a imputernicit poate confirma actele intreprinse de acesta sau poate cere desfiintarea lor pe cale juridica.
Procurile pentru strainatate trebuie apostilate
• Procurile care urmeaza a fi folosite de cetatenii romani in strainatate trebuie apostilate sau supralegalizate. Este indicat ca mandatantul, atunci cind intocmeste o procura care va fi folosita in afara tarii, sa o si traduca in limba tarii respective, traducerea putind fi facuta chiar la biroul notarial care intocmeste procura. Astfel, pe linga legalizarea semnaturii mandantului este legalizata si semnatura traducatorului. Dupa intocmirea si traducerea procurii, aceasta trebuie apostilata, operatia facindu-se la Curtea de Apel. Si procurile care sint intocmite in strainatate, dar care imputernicesc persoane din Romania pentru diferite actiuni, trebuie sa poarte apostila statului unde au fost intocmite, mandatarul trebuind apoi sa le traduca in limba romana.
Procura notariala ofera siguranta
• Pentru a exista siguranta ducerii la indeplinire a obiectului procurii, dar si pentru a fi siguri ca mandatarul nu isi va depasi limitele mandatului, este recomandabil ca actele de delegare de competente sa fie incheiate in fata unui notar. „Sugerez si celor care isi deleaga anumite competente si anumite puteri sa recurga la serviciile unui notar, care sa confirme semnatura partii care da mandatul, aceasta reprezentind certitudinea ca imputernicirea este reala si nu poate fi contestata. Atunci cind dau acest sfat plec de la constatarea ca, in ultimii ani, in diverse situatii, s-au folosit imputerniciri false, ceea ce mareste riscul ca prezentarea de delegatii false sa prejudicieze interesele persoanelor presupus reprezentate“