Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum ne pregatim masina pentru iarna?
294 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimentatia in sezonul rece
22 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne pregatim masina de iarna
224 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum pregatim plantele pentru iarna
310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chinchilla- Cum le pregatim pentru calatorie?
1.574 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ETAPE IN PREGATIREA COPILULUI DE SCOALA
275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum imultim hortensiile
1.384 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru sanatatea copiilor iarna
242 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum pregatim casa pentru o furtuna de iiarna
236 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne pregatim pentru recoltarea analizelor medicale
256 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Cum ne pregatim copiii pentru sezonul rece?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.09.2017  Adauga la favorite 643 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Curatenia de toamna

In traditia straveche romaneasca, taranii nostri aveau obiceiul de a-si primeni casele inainte de Sanmedru (ziua Sf. Dumitru, 26 octombrie, era considerata ca fiind ziua in care caldura intra in pamant, iar gerul incepe sa-si arate coltii). Ei reparau si curatau fiecare coltisor al casei, asigurandu-se astfel ca ii va ocroti de vitregiile naturii in iarna ce urma. Cu totii ne amintim ce placut ne intampinau casele bunicilor nostri in prag de toamna-iarna: curate, primitoare, cu un aer proaspat si arome de gutui (puse pe dulapuri si la geamuri, alaturi de usturoiul care deja il astepta pe Sf. Andrei). Ne simteam atunci protejati de frigul de afara si ne bucuram de atmosfera calda.

Privind un pic pragmatic, acea primenire a casei reprezenta de fapt o igienizare minutioasa, menita sa ridice o bariera de protectie impotriva virusilor din sezonul rece. Acum poate nu mai varuim in fiecare toamna si primavara pentru a improspata aerul casei, dar avem la indemana alte instrumente care ne ajuta sa ne mentinem caminul steril: aspiratoarele, diversele solutii dezinfectante pentru mobila, parchet sau geamuri, purificatoarele de apa si de aer, dezumidificatoarele. Desigur, nu trebuie sa ne transformam casa intr-un mediu de laborator. Insa prin curatarea spatiului in care traim contribuim la mentinerea starii de bine si de sanatate optime.

Virozele – personajul negativ al sezonului rece

Uneori, bucuriile toamnei ne sunt umbrite de simptomele virozelor respiratorii: senzatii de oboseala si frig; dureri de cap, de gat; scaderea poftei de mancare; tuse; secretii nazale abundente; stranut frecvent si febra. Trebuie sa stim insa ca aceste simptome sunt rezultatul raspunsului autoimun pe care organismul nostru il da infectiei respective. Altfel spus, simptomele ne confirma ca, desi infectia s-a produs (virusii raspandindu-se pe calea aerului) corpul nostru deja lupta pentru a-i invinge. Iar noi il putem ajuta si sustine in doua moduri: prin prevenirea imbolnavirii si prin ameliorarea simptomelor.

Este deja cunoscut faptul ca vaccinarea, ca masura preventiva impotriva raspandirii virozelor, este ineficienta datorita numarului foarte mare de virusuri – peste 200, precum si mutatiilor rapide ale acestora. Ca masuri de prevenire, avem la dispozitie doua – ambele la fel de importante atunci cand este vorba de copii:

Spalarea frecventa a mainilor cu sapun - stiut fiind faptul ca micutii duc foarte des mainile la nas si la gura, principalele porti de intrare a microbilor in organism – ceea ce duce implicit la slabirea organismului;

Un sistem imunitar puternic. Bazele acestuia se pun inca de la nasterea copilului (ba chiar sunt voci din segmentul cercetarii stiintifice in acest domeniu care afirma cu tarie ca puterea sistemului imunitar al copiilor are ca punct de pornire alimentatia mamei din timpul sarcinii) prin alaptarea la san o perioada cat mai indelungata, atat colostrul (primul lapte – 1-2 zile dupa nastere) cat si laptele de mama facand minuni in privinta unui start bun al copilului, cu o armata de anticorpi care sa-l apere in noul mediu in care a venit. Dar, chiar si un sistem imunitar bine pornit poate intampina dificultati pana la maturizare. Cum stim daca este deficitar? Atunci cand numarul zilelor in care copilul mic merge la cresa sau la gradinita este mai mic decat cel al zilelor in care sta acasa datorita virozelor respiratorii este limpede ca micutul are o problema legata de imunitate.

Intarirea sistemului imunitar

Exista mai multi factori care contribuie la prevenirea si remedierea problemelor care tin de imunitate:

Odihna. Respectarea orelor de somn la copii este esentiala in mentinerea starii de sanatate si in dezvoltarea armonioasa atat a corpului, cat si a sistemului nervos al copilului. De altfel, se stie ca si adultii dau un randament mai mare si la lucru, dar si in vindecare atunci cand beneficiaza de suficiente ore de somn.

Sportul/joaca in aer liber. Pe de o parte, activitatea fizica in aer liber dezvolta capacitatea plamanilor si, implicit, duce la o mai eficienta oxigenare a tuturor organelor. Pe de alta parte, expunerea la soare faciliteaza asimilarea vitaminei D in organism si, implicit, o mai buna utilizare a rezervelor de calciu.

Alimentatia. Este deosebit de important ca organismul copilului sa primeasca prin intermediul alimentatiei toate substantele nutritive necesare dezvoltarii si intaririi sistemului imunitar (vitamine, minerale si alti nutrienti). Printre acestea, se numara: vitamina A, vitamina C, complexul de vitamine B, vitamina E, betacarotenul si fibrele, acizii grasi Omega-3 sau zincul. Intr-o alimentatie corecta si eficienta, la loc de cinste se afla fructele si legumele proaspete, cerealele integrale si produsele lactate. Cu totii stim de la parinti, bunici, soacre sau alti batranei simpatici care ne-au vazut stergand nasucul copilului in parc urmatoarele: campioane la vitamina C sunt catina ("ginsengul romanesc"), macesele si citricele; echinaceea stimuleaza producerea globulelor albe si are proprietati anti-infectioase, antiinflamatoriisi antifungice; ceapa cruda are proprietati antibacteriene si antiseptice; usturoiul este un antibiotic natural care insa stimuleaza si cresterea nivelului de antioxidanti din organism. O categorie aparte, dar la fel de importanta, o constituie produsele apicole. Miereasi polenul pot face minuni pentru sistemul imunitar al copiilor nostri. Dar trebuie sa tinem seama de faptul ca pana la varsta de doi ani este periculos sa dam copiilor miere (exista riscul botulismului infantil).

Oscillococcinum. Atat preventiv, cat si in tratarea virozei, acest remediu homeopat – recomandat de medicii de familie – da rezultate si nu are efecte adverse. Pentru intarirea sistemului imunitar, vi se va recomanda 1 flacon/saptamana la intrarea in anotimpul rece (septembrie-octombrie) si la iesirea din acest sezon (februarie-martie). Dar, desigur, nu trebuie sa luati niciun medicament/remediu fara a va consulta in prealabil cu medicul dumneavoastra.

Personal, pot sa va spun ca le-am incercat pe toate.

Mai intai, ne folosim eficient vacanta. (Cand am dus intr-o noapte pe la orele 2,00 una din fete la Spitalul Grigore Alexandrescu, din pricina unei otite – capatata drept complicatie dupa o viroza – am aflat de la soferul de taxi ceva ce omisesera sa-mi spuna mama, soacra si medicul de familie: pentru imunizare impotriva racelilor, copilul trebuie dus trei ani consecutiv la mare. Aerosolii de pe malul marii fac minuni. Asadar, trei ani la rand le-am dus la mare. Chiar daca nu puteti face un sejur complet, este suficient si o saptamana. Acum, ca am crescut, mai schimbam. Aerul de munte este nemaipomenit pentru plamanii nostri si mai ales ai copiilor nostri.

In rest avem grija sa evitam – pe perioada verii – orele periculoase, exploziile solare etc., dar nu lasam sa treaca nicio zi fara miscare in aer liber: role, bicicleta, plimbare, alergare...orice e permis, daca serveste cauza.

Pentru spalatul de fiecare data cand este necesar si de doua-trei ori in plus am apelat la metode mai cazone. Dar si lupta cu virusii, tot un razboi este. Si... a la guerre comme a la guerre (la razboi, ca la razboi). Mai tarziu, la scoala, a devenit de bon ton sa aiba fiecare servetele dezinfectante sau gel antibacterian in ghiozdan si m-am mai linistit.

Cu toate acestea, insa, virusii raman virusi. Chiar daca nu se molipsesc fetele de la colegii de scoala, o patim noi, parintii, cu colegii de serviciu. Dar, avem o regula: din septembrie pana in aprilie, la primul semn de viroza in familie pregatim orice doresc fetele (ele aleg) cu mujdei. Este arma noastra suprema. Niciodata nu a dat gres. Facem asta impreuna (eventualele moftulete le-am avut doar la primele doua-trei mese de felul acesta) si o facem in week-end, pentru a scapa de mirosul de usturoi pana luni. De cand facem asta, niciunul dintre noi nu a mai zacut 7-10 zile cu viroza. Cel mult facem forme usoare, care se vindeca repede cu vitamine, ceaiuri si salate de legume si fructe.

Alimentele voastre sa fie medicamente si medicamentele voastre sa fie alimente. Asa ne sfatuia parintele medicinei, Hipocrate.

Cel mai usor ne va fi daca alegem calea preventiei. La urma urmei nimeni nu doreste sa isi vada puiul chinuindu-se cu simptomele virozei de la 7-10 zile pana la trei saptamani, cat poate dura. Nepunand la socoteala complicatiile pe care le poate da o astfel de imbolnavire: otite, sinuzite, bronsiolite sau pneumonie.

Tot din preventie face parte si inarmarea cu accesoriile necesare parcurgerii acestui anotimp, cu toate intemperiile lui: copii trebuie sa dispuna de pelerine de ploaie si umbrelute – cu norisori, cu urechiuse, cat mai viu si mai vesel colorate – pentru a contrabalansa atmosfera apasatoare a unei zile ploioase, precum si de incaltaminte impermeabila. Umezeala favorizeaza proliferarea virusurilor. Si desigur, nu trebuie sa uitati de batistutele si gelurile antibacteriene care au inceput sa inlocuiasca cu succes spalatul cu sapun pe maini. Asa veti putea sta mai linistiti chiar si atunci cand copilul nu e langa dumneavoastra.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.