Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  I Cei 3 mari Zei ai Egiptului
124 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucataria chinezeasca
866 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turcia - Paradisul gurmanzilor
1.458 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descoperirea egipteana interzisa a unei tehnologii
137 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  China aventura culinara episodul 3
1.489 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secrete din bucataria regala din Anglia
692 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  China aventura culinara episodul 4
1.486 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele heroglifelor
726 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisica,zeita egipteana
109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria bucatarii franceze
275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Bucataria egipteana

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.08.2012  Adauga la favorite 1.617 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Egiptenii iau masa de trei ori pe zi: micul dejun, pranzul si cina. La micul dejun si la pranz, egiptenii servesc cel mai adesea o ciorba dintr-o planta asemanatoare spanacului, numita moloheja. Se serveste de asemenea mahszi, un fel de mancare similar cu sarmalutele. Umplutura contine orez si carne de vita, cu diverse mirodenii. Aceasta umplutura poate fi „impachetata" in mai multe moduri. In frunze de vita de vie – mahszi laraanab, in frunze de varza – mahszi kromb. Orezul cu carne poate servi de asemenea ca umplutura pentru rosii – mahszi tomatom, sau pentru dovlecei umpluti – mahszi kusa, sau pentru vinete umplute – mahszi bitengen. Legumele astfel preparate sunt coapte la cuptor si servite imediat, deoarece atunci cand se racesc, isi pierd gustul si aroma. De dimineata, egipteni servesc de asemenea un fel de tartine, numite taameia. Ele au forma unei chiftele intre doua felii de paine. Chifteaua folosita la prepararea tartinelor taameia se pregateste din fasole sau din naut, cu diverse mirodenii si, inainte de a se introduce in paine, se orneaza cu salata verde.
Un alt fel de mancare traditional este umplutura foul. Ea se prepara din fasole macinata si prajita. Umplutura se pune in paine shamma, asemanatoare cu pita. In restaurantele egiptene pot fi gasite multe versiuni de taameja si de foul, servite cu unt, carne, oua, sau cu torshi – adica cu legume murate. U aperitiv des intalnit in Egipt est painea cu pasta. Painea, care poarta numele generic de a’aish, se gaseste sub multe forme. Cel mai adesea este vorba de a’aish baladi, adica o paine plata, de marimea unei farfurii. Exista de asemenea a’aish fransawi, ceea ce insemna paine frantuzeasca: cu alte cuvinte – chifle. Painea se serveste cu sos de susan - tahini, la care se adauga suc de lamaie si usturoi. Painea este de asemenea servita cu sos babaganuk, care se prepara din vinete tocate, usturoi si patrunjel.
bucataria egipteana pizza


Pizza egipteana
Egiptenii au si un fel de pizza a lor, numita fiteer, care este un aluat moale, copt in cuptor. Fiteer-ul se pregateste in prezenta clientilor, ei putand sa-i ceara bucatarului sa adauge un ingredient sau altul, dupa gust. Puteti alege: oua, branza, rosii, carne si diverse legume. Umplutura – fie ea iute sau dulce – poate fi impachetata in interiorul aluatului sau intinsa deasupra.

Supe cu traditii milenare
Supele si ciorbele sunt foarte populare in Egipt. La pranz, se serveste adesea supa moloheia sau ads – o ciorba densa de fasole. Legumele, cum ar fi vinetele sau rosiile sunt prajite de obicei in sos de rosii cu usturoi. Mancarurile pe baza de paste fainoase, de exemplu lasagna cu carne tocata in sos alb, sunt si ele populare. Vegetarienii apreciaza musaka (musacaua) – un amestec de vinete, rosii, usturoi, ulei si condimente, copt la cuptor.


Multa carne, putin peste

Salatele, painea, carnea, cu multe garnituri – iata ingredientele de baza ale cinei egiptene. Printre mancarurile pe care egiptenii le consuma cu predilectie la cina se numara firekh – friptura de pui si hamam – porumbel umplut cu orez si mirodenii. Totusi, cele mai cunoscute si populare feluri de mancare sunt kofta si kebab-ul, adica friptura la gratar. Kofta este de obicei preparata din carne tocata, iar kebabul – din carne de miel, servita cu patrunjel sau cu rosii prajite si ceapa, uneori cu paine, salata si pasta de susan. In Alexandria, cel mai mare port al Egiptului, sau in alte orase de pe malul marii, se prepara numeroase mancaruri de peste si din fructe de mare.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.