Egiptenii vechi credeau ca scrisul era inventat de zeul Toth si au numit scrisul lor, hieroglific "mdw-ntr" (cuvintele zeului / god's words). Cuvantul hieroglifa vine din limba greaca: hieros (sacru / sacred) plus glypho (inscriptii / inscriptions) si a fost folosit prima data de Clement al Alexandriei. Cele mai vechi exemple de scriere egipteana dateaza din anul 3.400 i.H. Ultima inscriptie hieroglifica a fost facuta pe stalpii portilor templului din Philae, datand din anul 396 d.H.
- Directia scrierii in hieroglife variaza – se poate scrie in linii orizontale de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga, sau in coloane verticale de sus in jos. Se poate afla usor directia scrierii prin distingerea felului in care animalele si oamenii privesc – privesc inspre inceputul liniei.
- Un numar de 700 de glife a fost folosit pentru a scrie Egipteana clasica si cea de mijloc (cca. 2000-1650 i.H.), insa in timpul erelor Greco-Romane (332 i.H. - cca. 400 d.H.) peste 5.000 de glife erau in uz.
- Glifele au atat valoare semantica cat si fonetica. De exemplu, glifa pentru cuvantul crocodil este o imagine a unui crocodil si de asemenea reprezinta sunetul "msh". Cand scriau cuvantul pentru crocodil, egiptenii vechi combinau imaginea unui crocodil cu glifele ce semnificau "msh". La fel, hieroglifele pentru pisica, miw, combinau glifele pentru m, i si w cu imaginea unei pisici.